Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μέρκελ: Η διαγραφή χρέους είναι παράνομη – Αλληλεγγύη μόνο με μεταρρυθμίσεις

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κουρέματος η Γερμανίδα Καγκελάριος μιλώντας στη γερμανική Βουλή στη συζήτηση για την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδας στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη συμβαδίζει μόνο με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται. Παράλληλα όμως η Καγκελάριος έριξε και τα καρφιά της στον Βολφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε και το τέλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ξεξάθαρη σε μια σειρά θεμάτων εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ από το βήμα της Γερμανικής Βουλής. Δεν συζητά κανένα κούρεμα χρέους “Η διαγραφή χρέους είναι παράνομη στην ευρωζώνη” είπε χαρακτηριστικά.

Έριξε όλη την ευθύνη της τελευταίας εμπλοκής στο ελληνικό ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι διέκοψε τη διαπραγμάτευση και πήγε σε δημοψήφισμα ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως:
“Ο Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές με δύο υποσχέσεις: να σταματήσει τη λιτότητα και να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη,. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα”

Μάλιστα όπως είπε απευθυνόμενη στους Γερμανούς βουλευτές “δεν μπορούσαμε να υποχωρήσουμε έτσι απλά σε όλες τις απαιτήσεις της Ελλάδας. Θα παραβαίναμε τις ευρωπαϊκές συνθήκες” για να συμπληρώσει όμως με νόημα “θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας”.

Κατά πολλούς η αναφορά Μέρκελ στο σχέδιο για Grexit ήταν ευθεία βολή κατά του Β Σόμπλε (τον οποίο βέβαια στο τέλος της ομιλίας έσπευσε να ευχαριστήσει) καθώς η Καγκελάριος ανέφερε πως “το σχέδιο για προσωρινό grexit δεν υποστηρίχθηκε ούτε από την Ελλάδα, ούτε από άλλα μέλη της ευρωζώνης, δεν θα μπορούσαμε να το επιτρέψουμε”.

“Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων”, δήλωσε και ανέφερε ότι “η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη”, αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε.

Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν “συντρίμμια” και σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης του προγράμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων. “Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία”, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε