Τρίτη, 4 Ιουν.
26oC Αθήνα

Μέσα… στην “μπηχτή” η συνάντηση Μέι – Τραμπ – Λαοθάλασσα στο Λονδίνο κατά του Αμερικανού προέδρου – video

Μέσα… στην “μπηχτή” η συνάντηση Μέι – Τραμπ – Λαοθάλασσα στο Λονδίνο κατά του Αμερικανού προέδρου – video

– Μέσα… στην “μπηχτή” η συνάντηση Μέι – Τραμπ
– “Κλώτσησε” η Βρετανίδα πρωθυπουργός στα όσα είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τους μετανάστες
– Είχε ανάψει από πριν τα “φιτίλια” λέγοντας πως… ο Μπόρις Τζόνσος θα ήταν καλύτερος πρωθυπουργός
– Της την “είπε” και για το Brexit
– Λαοθάλασσα στο Λονδίνο ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου
– Σήκωσαν και… φουσκωτό “μωρό Τραμπ”
– ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Κόντρες, διαφωνίες, “επιθέσεις” στους δημοσιογράφους, fake news, η συνάντηση Τραμπ – Μέι στο Λονδίνο είχε απλά… τα πάντα. Παράλληλα μεγάλο πλήθος του δρόμου διαδήλωσε στους δρόμους της Βρετανικής πρωτεύουσας ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο.

Η συνέντευξη και τα… “φιτίλια”

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε βάλει “βόμβα” στην συνάντηση πριν καν ξεκινήσει, αφού σε συνέντευξή του στην Sun είχε δηλώσει πως… προτιμά τον Μπόρις Τζόνσον για πρωθυπουργό.

Στη συνέντευξή του επίσης επέκρινε τα «πολύ ατυχή» αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι για το Brexit. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα το είχε κάνει πολύ διαφορετικά» και υποστήριξε ότι είπε στην Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευτεί αλλά «εκείνη δεν με άκουσε».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Τραμπ είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα “fake news”. «Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news”, δήλωσε.

Μάλιστα όταν ενημερώθηκε πως ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας ήταν εκεί, τον ρώτησε αν έβαλε και τα καλά πράγματα που είπε για την Μέι.

Ο δημοσιογράφος του απάντησε πως ναι το έκανε και ο Τραμπ του είπε ειρωνικά: «Που; Στο διαδίκτυο;» Όταν του είπαν όχι και στην έντυπη έκδοση, ο Τραμπ απάντησε: «Ναι, αλλά δεν το βάλατε στον τίτλο».

Και η Μέι πάντως από την πλευρά της προσπάθησε να υποβαθμίσει τα σχόλια που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος στη Sun.

«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι καθώς το ΗΒ αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μας παρέχει τη βάση για να επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία, επωφελή και για τις δύο χώρες μας».

Όταν η Μέι… ύψωσε ανάστημα για το μεταναστευτικό

Στην συνάντησή τους ο Τραμπ ανέφερε ότι η μετανάστευση κατέστρεψε το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένη η Ευρώπη. Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε είπε: «Είδατε τι κακό έχει γίνει από την τρομοκρατία. Εχει αλλάξει η κουλτούρα. Είναι πολύ αρνητικό αυτό για την Ευρώπη». Και συνέχισε: Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ αλλά η μετανάστευση έχει πληγώσει την χώρα της. Δεν είναι και πολύ πολιτικά ορθό να το λέω αυτό αλλά είναι μια θλιβερή κατάσταση. Δεν είναι καλό για την Ευρώπη και δεν είναι καλό και για τις ΗΠΑ».

Ωστόσο η Μέι φαίνεται πως “τσίνισε” λέγοντας πως: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια περήφανη παράδοση να δέχεται μετανάστες. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις τον έλεγχο»

“Κάντε ότι θέλετε, αρκεί να μπορούμε να εμπορευόμαστε”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες. «Θέλουμε να εμπορευτούμε με το ΗΒ και το ΗΒ θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της επίσημης εξοχικής κατοικίας της Τερέζα Μέι, στο Τσέκερς.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, στην ίδια τοποθεσία, η Μέι κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργικό συμβούλιό της για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Brexit, όμως μέσα σε τρεις ημέρες είδε δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

«Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Brexit και το ΗΒ φύγει από την ΕΕ, δεν ξέρω τι θα κάνετε αλλά ό,τι και αν κάνετε εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι δική σας απόφαση. Απλώς φροντίστε να μπορούμε να εμπορευόμαστε μεταξύ μας, μόνο αυτό μετράει», πρόσθεσε.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τον Τραμπ για τη στήριξή που παρείχε στη χώρα της απέναντι στη Ρωσία με αφορμή τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ ενός Ρώσου πρώην πράκτορα, της κόρης του και δύο Βρετανών πολιτών στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ο Τραμπ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι την Δευτέρα, αμέσως μόλις ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία.

Μέι: Θέλουμε μια μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Τερέζα Μέι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ τόνισε πως Ουάσιγκτον και Λονδίνο συμφώνησαν στον στόχο μιας «φιλόδοξης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου»

«Σήμερα συμφωνήσαμε ότι όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα επιδιώξουμε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας» δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Αμερικανό ηγέτη, από την εξοχική κατοικία των επικεφαλής των βρετανικών κυβερνήσεων στο Τσέκερς, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λονδίνου.

«Η συμφωνία του Τσέκερς που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τον Ντόναλντ και εμένα να επιδιώξουμε τη φιλόδοξη συμφωνία που θα λειτουργεί και για τις δύο χώρες και στις οικονομίες μας».

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, Βρετανία και ΗΠΑ ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά το παρελθόν και στο μέλλον θα το κάνουν αυτό εκ νέου μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συναφθούν. Άλλωστε, και οι δύο χώρες, όπως υπογράμμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θέλουν να εξελίξουν την οικονομική τους σχέση.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον θέλουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους προσθέτοντας ότι αποτελεί ευθύνη τους να εγγυηθούν τη διάρκεια των διατλαντικών σχέσεων.

Η Τερέζα Μέι και ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμαναν τη σημασία της «ειδικής σχέσης» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον.

Αναφορικά με το Brexit, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι πολλοί άνθρωποι με συμβουλεύουν πώς να διαπραγματευτώ με την ΕΕ, δουλειά μου είναι να πάω εκεί και να το κάνω.

Οι δυο ηγέτες θέλησαν επίσης να επιδείξουν ενιαία θέση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο μεγιστάνας θα συναντήσει τη Δευτέρα στο Ελσίνκι σε μια διμερή σύνοδο με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων Μόσχας-Ουάσιγκτον.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε διάλογο με τη Ρωσία από μια θέση ισχύος και ενότητας».

Επιπλέον, η Βρετανίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ για τη στήριξη των ΗΠΑ μετά την επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα.

Λαοθάλασσα κατά του Τραμπ

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν πανό και χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου. Περισσότεροι από 64.000 είχαν δηλώσει πως θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!».

Νωρίτερα ακτιβιστές φούσκωσαν έξω από το κοινοβούλιο το… Τραμπ Ζέπελιν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεικονίζεται ως ένα μωρό που φορά μόνο το εσώρουχο και κρατά ένα κινητό.

«Ήθελα να κάνω πολύ σαφές, όταν ο Τραμπ ήρθε στη χώρα, πως δεν συμφωνούμε με τις πολιτικές του», λέει η 35χρονη Κίμπερλι που συμμετέχει στις διαμαρτυρίες στο κέντρο του Λονδίνου. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να το δεί ο ίδιος … θα δείξει στους ανθρώπους εναντίον των οποίων είναι προκατειλημμένος πως τους υποστηρίζουμε».

Ο Τραμπ θα μείνει πάντως σήμερα μακριά από τις διαδηλώσεις, καθώς οι συναντήσεις του με την Μέι και τη βασίλισσα Ελισάβετ είναι προγραμματισμένες εκτός Λονδίνου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις