Κυριακή, 12 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς έδωσε βίντεο με τρεις Ισραηλινές ομήρους – Κατηγορούν τον Νετανιάχου

Μέση Ανατολή: Η Χαμάς έδωσε βίντεο με τρεις Ισραηλινές ομήρους – Κατηγορούν τον Νετανιάχου
Φωτογραφία: Reuters

Ένα ακόμη βίντεο με ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς. Κανείς δεν μπορεί να πει βέβαια με σιγουριά ότι τα όσα λένε οι οι όμηροι δεν είναι υπό καθεστώς πίεσης. 

Στο βίντεο της Χαμάς διακρίνονται τρεις γυναίκες που κρατούνται όμηροι να επικρίνουν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον καλούν να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους. Τον κατηγορούν επίσης ότι απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το βίντεο των 76 δευτερόλεπτων, που δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς με τον τίτλο «ορισμένοι κρατούμενοι Σιωνιστές απευθύνουν μήνυμα στον (Μπενιαμίν) Νετανιάχου και την κυβέρνησή του», μπορεί να δει κανείς μία από αυτές τις τρεις γυναίκες να καλεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να καταλήξει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων με το ισλαμιστικό κίνημα προκειμένου να αφεθούν ελεύθερες.

Η περιγραφή του βίντεο που δόθηκε από τη Χαμάς έλεγε: «Ένας αριθμός σιωνιστών κρατουμένων που κρατούνται από τον Αλ-Κασάμ στέλνουν ένα μήνυμα στον Νετανιάχου και τη σιωνιστική κυβέρνηση».

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς βλέποντας αυτό το βίντεο είναι ότι οι γυναίκες αυτές είναι όμηροι στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς και κανείς δεν γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είπαν όσα θα διαβάσετε παρακάτω, αν και η οργή για τον Νετανιάχου ξεχειλίζει και στο εσωτερικό της χώρας του. 

«Γεια σου Μπίμπι Νετανιάχου», άρχισε η γυναίκα που καθόταν στη μέση των τριών. «Είμαστε σε αιχμαλωσία της Χαμάς [ήδη] 23 ημέρες. Χθες πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με τις οικογένειες των ομήρων. Γνωρίζουμε ότι υποτίθεται ότι θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός. Υποτίθεται ότι θα μας απελευθερώνατε όλους. Δεσμευτήκατε να μας απελευθερώσετε όλους».

«Αντί για αυτό», συνέχισε, «τιμωρούμαστε για την πολιτική, εθνική σας αμέλεια – εξαιτίας αυτής της αποτυχίας σας στις 7 Οκτωβρίου. Επειδή δεν υπήρχε στρατός εκεί. Κανείς δεν ήρθε. Κανείς δεν μας άκουσε».

Το βίντεο κυκλοφόρησε από τη Χαμάς στα κοινωνικά της δίκτυα και διαδόθηκε γρήγορα από ξένα και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαμάς είναι γνωστή για τη διεξαγωγή ψυχολογικού πολέμου και όλα είναι πιθανά στο πλαίσιο της προπαγάνδας.

Στο βίντεο, η γυναίκα τονίζει επίσης ότι αυτή και οι άλλες γυναίκες είναι αθώοι πολίτες που πληρώνουν φόρους αλλά βρίσκονται σε αιχμαλωσία.

«Είμαστε αθώοι πολίτες. Πολίτες που πληρώνουν φόρους στο κράτος του Ισραήλ. Θέλετε να μας σκοτώσετε όλους. Θέλετε να μας σκοτώσετε όλους χρησιμοποιώντας τον IDF... Δεν αρκεί που σκοτώθηκαν Ισραηλινοί πολίτες», συνεχίζει.  «Αφήστε μας να φύγουμε. Ας πάμε τώρα. Αφήστε τους πολίτες τους να φύγουν, αφήστε τους φυλακισμένους τους να φύγουν. Ελευθερώστε μας. Ελευθερώστε όλους μας. Ας επιστρέψουμε στις οικογένειές μας τώρα!»

Στο τέλος του βίντεο, η γυναίκα που μιλάει φωνάζει «ΤΩΡΑ!» αρκετές φορές.

Περισσότερο από μία εβδομάδα πριν, η Χαμάς κυκλοφόρησε ένα βίντεο μιας άλλης νεαρής γυναίκας που συνελήφθη από τη Χαμάς. Στην αρχή του βίντεο, φαίνεται να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη και στη συνέχεια, βιντεοσκοπείται να μιλάει απευθείας στην κάμερα, ισχυριζόμενη: «Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι, με πήγαν στη Γάζα και με περιέθαλψαν για τρεις ώρες. Με φροντίζουν, με αντιμετωπίζουν καλά και μου δίνουν φάρμακα – όλα είναι εντάξει. «Σας ζητώ να με φέρετε πίσω στο σπίτι το συντομότερο δυνατό, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, βγάλτε μας από εδώ το συντομότερο δυνατό».

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις