Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: «Το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» δηλώνει υποστράτηγος του Ισραήλ

Μέση Ανατολή: «Το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» δηλώνει υποστράτηγος του Ισραήλ
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Θα δείτε στοιχεία ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου», δηλώνει ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, κάνοντας λόγο για «αποδείξεις» που έχουν στα χέρια τους ότι η Τεχεράνη συνεργάστηκε με τους ισλαμιστές την ημέρα της ομοβροντίας των ρουκετών και της έναρξης του πολέμου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Spectator, ο υποστράτηγος του Ισραήλ, Μάικλ Έντελσταϊν, δήλωσε ότι «μπορείτε σίγουρα να αναλύσετε τα στοιχεία, έχουμε αποδείξεις για συμμετοχή του Ιράν» στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σήμερα οι σειρήνες πολέμου ηχούν σε σχεδόν όλο το Ισραήλ για επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες ενώ οι δυνάμεις του δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες από βομβαρδισμούς σε «πυρήνες τρομοκρατών» στα βόρεια, όσο προετοίμαζαν να εκτοξεύσουν πυραύλους σε ισραηλινό έδαφος.

Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, προσθέτοντας ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μάλιστα, 436 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 182 παιδιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ήταν μια από τις φονικότερες βραδιές του πολέμου!

Μπήκαν ήδη ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα;

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα του Al Jazeera σήμερα ανέφερε πως μαχητές της Χαμάς αποκάλυψαν ότι αντιμετώπισαν στελέχη του ισραηλινού στρατού μέσα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πιο αναλυτικά, το Al Jazeera γράφει ότι «η Χαμάς ισχυρίζεται ότι οι μαχητές της εντόπισαν μια μονάδα τεθωρακισμένων του Ισραήλ που διείσδυσε στη νότια Γάζα».

«Οι ισλαμιστές είπαν ότι η διείσδυση έγινε ανατολικά του Χαν Γιουνίς και πρόσθεσαν ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν με επιτυχία μέρος του ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού πριν επιστρέψουν στη βάση τους», συμπληρώνει το Al Jazeera.

Το Ισραήλ αρκέστηκε να πει ότι έκανε μόνο μερικές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν μέρη των στρατευμάτων του μπήκαν όντως στα εδάφη της και συγκρούστηκαν με μαχητές της Χαμάς.

Αναβάλλεται η χερσαία επίθεση στη Γάζα λόγω… ΗΠΑ

Το Ισραήλ θα αναβάλλει για λίγο ακόμα τη χερσαία επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το ραδιόφωνο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, επειδή «περιμένει στρατιωτικές ενισχύσεις από τις ΗΠΑ», την ώρα που «φουντώνουν» οι φήμες για μυστικές συζητήσεις της Δύσης με τους ισλαμιστές για την απελευθέρωση ομήρων.

Όσο το Ισραήλ και η Χαμάς μάχονται με βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μια μεριά στην άλλη, οι ισραηλινές δυνάμεις καλούνται να αντιμετωπίσουν επιθέσεις της Χεζμπολάχ και η Δύση, μαζί με το Κατάρ, πραγματοποιούν μυστικές συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων.

Όμηροι και διαπραγματεύσεις

Σχετικά με τους ομήρους, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ δήλωσε ότι «αν (σ.σ. η Χαμάς) παραδοθεί άνευ όρων και να επιστρέψει τους απαχθέντες, τότε δεν θα εισβάλλουμε» στη Λωρίδα της Γάζας. Οι όμηροι είναι 222 στα χέρια των ισλαμιστών, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση.

Παράλληλα, ένα ρεπορτάζ των New York Times επιβεβαιώνει ότι η καθυστέρηση της εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας οφείλεται στο ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέλουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν για τις επιθέσεις σε βάρος αμερικανικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έχει επιβεβαιωθεί από το Ισραήλ. Ένα δημοσίευμα του Bloomberg την περασμένη Παρασκευή (20.10.2023) ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα για να κερδίσουν χρόνο για τις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων.

Περισσότεροι από 19.000 έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο λόγω των συγκρούσεων Ισραηλ – Χεζμπολάχ

Περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στον Λίβανο αφού πολλαπλασιάστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Η αύξηση των μεθοριακών επεισοδίων» οδήγησε στην εκτόπιση 19.646 ανθρώπων στον Λίβανο, «τόσο στον νότο, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας», σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

«Αναμένουμε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν όσο θα συνεχίζονται οι εντάσεις» ή εάν κλιμακωθεί η βία, είπε ένας εκπρόσωπος του ΔΟΜ, ο Μοχαμεντάλι Αμπουνατζέλα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο λιβανέζικο έδαφος.

Επίσης, για πολλές κοινότητες στο Ισραήλ εκδόθηκε εντολή εκκένωσης, λόγω των επαναλαμβανομένων επιθέσεων που δέχονται. Ο ισραηλινός στρατός απαντά με βομβαρδισμούς σε στόχους στον νότιο Λίβανο.

Νέο κονβόι φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Μετά τα 34 φορτηγά που πέρασαν από τη Ράφα στη Γάζα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ακόμη ένα κονβόι φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκε σήμερα στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αποκάλυψε το Reuters επικαλούμενο τις δηλώσεις ενός εργαζομένου της περιοχής και δύο πηγών από υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο αριθμός των φορτηγών του σημερινού κονβόι ήταν παρόμοιος με αυτόν των δύο προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιμένουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά καθημερινά για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις