Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μινεάπολη: Συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Τζορτζ Φλόιντ

Τζορτζ Φλόιντ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Τον αστυνομικό που του αφαίρεσε τη ζωή και βρίσκεται στα χέρια των αρχών βαρύνουν 18 καταγγελίες για χρήση υπερβολικής βίας.

Οι αρχές στη Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι συνελήφθη ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον  Τζορτζ Φλόιντ, πατώντας τον στο λαιμό ένα γεγονός που προκάλεσε τεράστιο κύμα βίαιων αντιδράσεων και επεισοδίων. 

Πρόκειται για τον Derek Chauvin που αφαίρεσε με αυτό τον τραγικό τρόπο τη ζωή του 46χρονου Αφροαμερικανού.

Ο αστυνομικός στο βίντεο που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή εμφανίζεται να πατά τον Φλόιντ στον λαιμό, την ώρα που εκείνος τον παρακαλούσε να τον αφήσει και του έλεγε «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ο Αφροαμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, που άφησε την τελευταία του πνοή δεν αντιστάθηκε, ωστόσο ο Derek Chauvin συνέχιζε να τον πατά κόβοντας του με αυτό τον τρόπο το νήμα της ζωής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τον αστυνομικό βαραίνουν 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας για υπερβολική χρήση βίας. Δύο από αυτές μάλιστα βρίσκονται υπό έρευνα. Ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν παρών ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο,  είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας. Και οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. 

 “Διάλογος για τις φυλετικές ανισότητες μόλις σταματήσουν οι ταραχές”

Έκκληση να σταματήσουν οι βίαιες διαμαρτυρίες στη Μινεάπολη και μετά να συζητηθούν οι φυλετικές ανισότητες απηύθυνε ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλζ στον απόηχο της δολοφονίας, από λευκούς αστυνομικούς, του άοπλου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Click4more: Ομπάμα για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ: Δεν μπορεί να είναι κάτι “φυσιολογικό” στην Αμερική του 2020

Τονίζοντας ότι αναμένει να αποδοθεί “τάχιστα” δικαιοσύνη για την υπόθεση που συγκλονίζει τη Μινεάπολη και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο Γουόλζ υποσχέθηκε, επίσης, ότι θα αντιμετωπιστούν οι φυλετικές ανισότητες που υποκίνησαν τις ταραχές.

Νέο βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας 

Στο μεταξύ μέσω των social media κυκλοφόρησε και αναπαράγεται από πολλά αμερικανικά ΜΜΕ ένα πιο καθαρό βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της σύλληψης και της δολοφονίας του 46χρονου άνδρα από αστυνομικούς.

Το βίντεο είναι τραβηγμένο από την πίσω πλευρά του περιπολικού και δείχνει τους 4 αστυνομικούς να έχουν καθηλώσει στην άσφαλτο τον Τζορτζ Φλόιντ ο οποίος λίγο πριν πεθάνει φωνάζει την φράση που έγινε σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών «Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Ο Φλόιντ εκλιπαρεί τους αστυνομικούς οι οποίοι δεν συγκινούνται από τις κραυγές απόγνωσής του και τον οδηγούν στον θάνατο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις