Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης και Ερντογάν… συμφώνησαν ότι διαφωνούν!

Μητσοτάκης
Φωτογραφίες από: Reuters

Τα πράγματα… δεν ξέφυγαν, όμως Μητσοτάκης και Ερντογάν δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
“Μέσα” στην επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών με το newsit.gr. Τι ειπώθηκε, τι όχι, τι να περιμένουμε και γιατί φαίνεται πως η ένταση δεν πάει για… κλιμάκωση.
Οι θέσεις του “σουλτάνου” με τις οποίες διαφωνεί η Αθήνα, αλλά και το θετικό της μη… αύξησης του καταλόγου αξιώσεων της γείτονος.
Όλο το παρασκήνιο από το διάρκειας 95 λεπτών τετ α τετ μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κλίμα της συνάντησης που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτυπώνει με απόλυτο τρόπο η on camera δήλωση του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωσή της: Συμφώνησαν μεν ότι διαφωνούν για τα «καυτά» ζητήματα, αλλά τουλάχιστον το σημείο επαφής τους ήταν πως θα συνεχίσουν το διάλογο με διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης.

Ήρεμοι Μητσοτάκης – Ερντογάν

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο newsit.gr ότι το κλίμα στη συνάντηση δεν ήταν πολεμικό, παρά τις εκατέρωθεν διαφωνίες που καταγράφηκαν και τις οποίες επισήμανε ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του.

Έγινε μια ανοικτή, αναγκαία όσο και δύσκολη συζήτηση, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητάει τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας και να βάζει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που έπρεπε να τεθούν, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού. Γενικότερα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η εκτίμηση ότι τόσο η συνάντηση όσο και τα γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ βγάζουν κερδισμένη την ελληνική πλευρά, αφού η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη που πιέστηκε και δηλώσεις όπως του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν έδειξαν πως η Τουρκία απομονώνεται.

Click4more: Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Τι κάνει ο ανιψιός σου ο Κώστας;

Για το τελευταίο, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας κι αν ο λόγος αυτός είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός. Εάν δηλαδή στην πρώτη περίπτωση η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές για να πιέσει προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της ή στη δεύτερη για να αποσπάσει περισσότερα κεφάλαια για το μεταναστευτικό από την ΕΕ. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται, μάλιστα, να είπε πως αν ο λόγος είναι πράγματι γεωπολιτικός, τότε η Ελλάδα θ’ αλλάξει στάση, ενώ αν είναι οικονομικός, υπάρχει περιθώριο συζήτησης. Ούτως ή άλλως, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη κινητικότητα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά να επισκέπτεται τη γειτονική χώρα, με την μπάλα πλέον να βρίσκεται στο γήπεδό της, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης, η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και οι διαφωνίες της Αθήνας

Για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, για το οποίο νωρίτερα η ΕΕ τάχθηκε ανοικτά υπέρ Ελλάδας και Κύπρου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι νομικά ανυπόστατο κι έτσι δεν παράγει αποτελέσματα που να δεσμεύουν την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, ζητήθηκε το κείμενο του μνημονίου από την ελληνική πλευρά, όμως ουδέποτε δόθηκε από την τουρκική, με αποτέλεσμα πλέον η πίεση να αφορά και τη Λιβύη, η οποία επίσης δεν έχει εμφανίσει το κείμενο της συμφωνίας και δεν έχει περάσει από το Κοινοβούλιό της. Στην Αθήνα υπάρχει έτσι η εκτίμηση πως εν τέλει αυτός που εκτίθεται είναι ο κ. Ερντογάν, αφού εάν η Τουρκία εμμείνει στις (γνωστές) θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες, με αφορμή και το μνημόνιο με τη Λιβύη, θα απομονωθεί διπλωματικά ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα.

Μητσοτάκης Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως επέμεινε στις δικές του θέσεις, με τις οποίες η Αθήνα διαφωνεί, έλεγαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πάντως ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόβαλε κάποια νέα αξίωση ή κάτι εκτός του γενικότερου πλαισίου των θέσεων της Άγκυρας που είναι ήδη γνωστές.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε συμφωνία των δύο ηγετών, αλλά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν καλή διάθεση ήταν καθοριστικό για να αποφασιστεί πως θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά και να μην κλιμακωθεί η ένταση. Το τελευταίο, βέβαια, ουδόλως σημαίνει ότι η Αθήνα δεν παρακολουθεί με προσοχή κι ιδιαίτερη επιφύλαξη τη στάση της Άγκυρας, αναμένοντας τούτο ν’ αποτυπωθεί στην πράξη και να μη μείνει στα λόγια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση δήλωσε:

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στην συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Click4more: Σιγή… ασυρμάτου στην Τουρκία μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Για να συνεχίσει: «Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».

Η συνάντηση βγήκε εκτός προγράμματος εξαιτίας του γεύματος που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε 8 ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρχισε λίγα λεπτά πριν τις πέντε ενώ είχε προγραμματιστεί για τις 16.30, κάτι που έφερε και την… on camera απολογία του πρωθυπουργού στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και την κατανόηση από την πλευρά του. Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 18.30. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις