Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μόνο η Liberation! “Lagerfeld se défile”

Μόνο η Liberation! “Lagerfeld se défile”
Φωτογραφία Reuters

Εκείνος «ζωγράφιζε» στις πασαρέλες. Η Liberation «ζωγραφίζει» με τα πρωτοσέλιδά της. Τη μέρα που ο κόσμος της μόδας θρηνεί για το θάνατο του Karl Lagerfeld, η “Libe” δεν θα μπορούσε να μην «γράψει».

«Lagerfeld se defile» είναι ο τίτλος, με φιγούρα του Καρλ Λάγκερφελντ, με τα μαύρα ρούχα, τα μαύρα γάντια και τα λευκά μαλλιά, να αποχωρεί από κάποιο ντεφιλέ, από τα εκατοντάδες που δημιούργησε.

Ανεξάρτητα αν κανείς συμφωνούσε ή διαφωνούσε (το πιθανότερο πως διαφωνούσε…) με τις απόψεις του Καρλ Λάγκερφελντ, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως πρόκειται για μια ιδιοφυΐα της μόδας, για μια προσωπικότητα που προκαλούσε. Πάντα με τα σχέδιά του, πολλές φορές, ειδικά τελευταία με τις έως και ακραίες απόψεις του.

Αλλά ήταν ο «Κάιζερ» της παγκόσμιας μόδας, ένα «ιερό τέρας» που έγραψε τον δικό του μύθο και επέβαλε, ουσιαστικά, τον εαυτό του ως σταρ του χώρου όπου μεγαλούργησε. Ο Καρλ Λάγκερφελντ άφησε την τελευταία του πνοή στο αγαπημένο του Παρίσι, την Τρίτη (19.02.2019), νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 85 ετών.

Φωτογραφία Reuters

Η κακή κατάσταση της υγείας του δεν του είχε επιτρέψει να αποχαιρετίσει το κοινό του. Ή μάλλον, το κοινό του να τον αποχαιρετίσει. Δεν είχε καταφέρει να παραβρεθεί στο ντεφιλέ του οίκου Chanel, τον οποίο διηύθυνε επί 36 ολόκληρα χρόνια, στις 22 Ιανουαρίου. Η επίδειξη για την κολεξιόν άνοιξη-καλοκαίρι 2019 ήταν η πρώτη και η τελευταία που έχασε στα 36 χρόνια που βρισκόταν στο τιμόνι του γαλλικού οίκου.

Οι άνθρωποι της μόδας δεν άργησαν να αποχαιρετίσουν τον «Κάιζερ», τον άνθρωπο που έφτιαξε καριέρες (της Ινές ντε λα Φρεσάνζ, της Κλόντια Σίφερ, της Βανέσα Παραντί, της Κάρα Ντελεβίν), που προκάλεσε σάλο με τις ακραίες, έως ρατσιστικές, δηλώσεις του, που αναγνωρίστηκε απ’ όλους για την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του.

Εάν κήρυττα τον πόλεμο στην Τροία, η Κλόντια θα ήταν η Ελένη μου” είχε πει ο Karl Lagerfeld για την Claudia Schiffer – Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Η Κάρλα Μπρούνι έγραψε στο Instagram: “Αγαπητέ Καρλ, ευχαριστώ για όλες αυτές τις σπίθες… ευχαριστώ που έφερες τόση ομορφιά και τόση φρεσκάδα σε αυτόν τον τόσο βαρύ κόσμο, τόσα χρώματα σε αυτό το γκρίζο, τόση φλόγα σε αυτή τη χλωμή εποχή. Νομίζω ότι δεν θα σας άρεσαν πολύ τα δάκρυα, τα λουλούδια και οι κορώνες αλλά θα λείψετε πολύ. Σε εμένα όπως και σε όλο τον κόσμο. Αναπαύσου εν ειρήνη“.

https://www.instagram.com/p/BuEDeGIltQJ/

Η σχεδιάστρια Ντονατέλα Βερσάτσε, επίσης μέσω Instagram, τον αποχαιρέτισε με τα εξής λόγια: “Καρλ, η ιδιοφυΐα σου επηρέασε τη ζωή τόσων ανθρώπων, κυρίως τη ζωή του Τζιάνι και τη δική μου. Ουδέποτε θα ξεχάσουμε το απίστευτο ταλέντο σου, την άπειρη έμπνευσή του. Πάντα μαθαίναμε από εσένα“.

Ανάμεσα σε εκείνες που είπαν το δικό τους αντίο στον Karl Lagerfeld και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ (και πρώην μοντέλο) Μελάνια Τραμπ. Συχνά άλλωστε η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου φορούσε δημιουργίες του οίκου Chanel.

“Σήμερα ο κόσμος έχασε μια δημιουργική ιδιοφυΐα”, έγραψε στο Twitter η Μελάνια Τραμπ, ανεβάζοντας κι το σκίτσο ενός ταγιέρ που είχε σχεδιάσει για εκείνην ο Karl Lagerfeld και μια φωτογραφία της στην οποία φορά τη δημιουργία του κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, τον Φεβρουάριο του 2017.

“Θα μας λείψεις, Καρλ”, πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με άλλη μια φωτογραφία της μαζί με τον διάσημο σχεδιαστή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις