Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μόσχα: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το θέμα της Λιβύης

Μόσχα: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για το θέμα της Λιβύης

Σκληρό πόκερ παίζεται στην Μόσχα στην προσπάθεια διαμεσολάβησης Ρωσίας και Τουρκίας για να βρεθεί λύση στην κρίση της Λιβύης. Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν διαπραγματεύεται την αποχώρηση από την Τρίπολη και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την ώρα που οι δύο χώρες (Ρωσία και Τουρκία) στη Μόσχα προσπαθούν να επιδιώξουν συμφωνία. Παράλληλα Χαφτάρ και Σαράτζ αρνούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και συνομιλούν μέσω των Ρώσων και των Τούρκων αξιωματούχων γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο Χαλίφα Xαφτάρ αρνήθηκε να συζητήσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο απόσυρσης των στρατευμάτων του από τα περίχωρα της Τρίπολης και ζήτησε περισσότερο χρόνο μέχρι να εξετάσει τις παραμέτρους της ειρηνευτικής πρότασης. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αν και ανταποκρίθηκε θετικά στην κατάπαυση του πυρός που ισχύει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής παρότι έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά.

Ο Φαγιέζ Σαράζ με τη σειρά του ζήτησε την άμεση αποχώρηση του στρατού του LNA γεγονός που έχει οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

Click4more: Στον αέρα η συμφωνία για τη Λιβύη: Προθεσμία ζήτησε ο Χάφταρ

«Οι συνομιλίες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για μια άνευ όρων και ανοιχτής κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη απέτυχαν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο τη Δευτέρα, παρά την πρόοδο που είχαμε συνολικά στο θέμα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διοικητής της λιβυκής εθνικής Στρατιάς Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε διορία μέχρι την 14η Ιανουαρίου για να εξετάσει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. Οι συνομιλίες στη Μόσχα, στις οποίες συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών στην Λιβύη, καθώς και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας τόσο της Ρωσίας όσο και της Τουρκίας, διήρκεσαν σήμερα περισσότερο από έξι ώρες και επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιγραφή των όρων του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις