Κόσμος

«Μπλόκο» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις μεταρρυθμίσεις της Πολωνίας για το δικαστικό σύστημα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) απεφάνθη σήμερα ότι οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της Πολωνίας, με τις οποίες μεταξύ άλλων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών, είναι «αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ΔΕΕ, στο οποίο είχε προσφύγει για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκρινε επίσης παράνομη την εξουσία που δόθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας να μπορεί να παρατείνει τη θητεία των δικαστών πέρα από τα νέα ηλικιακά όρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Πολωνία στο ΔΕΕ εξαιτίας της θέσπισης των κανόνων βάσει των οποίων μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών από τα 67 στα 65 για τους άνδρες και στα 60 για τις γυναίκες, με εξαίρεση δικαστικούς που μπορούν να συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους για περισσότερο χρόνο με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές τροποποιήθηκαν έκτοτε από την πολωνική κυβέρνηση, αλλά η Κομισιόν θεωρεί ότι οι επιφυλάξεις που πρόβαλε δεν έχουν απαντηθεί πλήρως από τη Βαρσοβία.

Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κέρδισε σε μια παρόμοια υπόθεση, που αφορούσε την ηλικία συνταξιοδότησης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Έχει επίσης αναλάβει νομική δράση για τον νέο πειθαρχικό κώδικα των απλών δικαστών.

Τον Ιούνιο ο Γενικός Εισαγγελέας Εβγκένι Τάντσεφ επιχειρηματολόγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και ειδικά η αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης αντίκεινται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς αποτελούν διάκριση βάσει του φύλου ενώ δίνουν στην εκτελεστική εξουσία δυνατότητα παρεμβάσεων στη δικαστική εξουσία, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να πουλήσει τους F-35 στην Τουρκία: Οι αντιδράσεις και τα εμπόδια για την άρση των κυρώσεων
Βουλευτές του Κογκρέσου ζητούν να μην επιτραπεί η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία - Αντίθετος και ο Νετανιάχου που μιλά για αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ 13
Δικαστική ήττα για τον πρίγκιπα Χάρι: Απορρίφθηκε η αγωγή κατά της Daily Mail – «Η απόφαση αποτελεί “πλήρες και προφανές κουκούλωμα”»
Ο πρίγκιπας Χάρι υπέστη σημαντική ήττα στη δικαστική του διαμάχη με την εκδοτική εταιρεία της Daily Mail, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του...
Πρίγκιπας Χάρι
Μακρόν: Η Γαλλία θα επιστρέψει στη Συρία περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ που είχε κατασχέσει από την οικογένεια Άσαντ
Το Παρίσι επανεξετάζει τη συνεργασία του με τη Συρία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει υποστήριξη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
Εμανουέλ Μακρόν
Σοκ στο Μαρόκο: Πέντε γυναίκες καταγγέλλουν τον καθολικό αρχιεπίσκοπο του Ραμπάτ για σεξουαλική κακοποίηση
Σε γραπτή μαρτυρία μιας γυναίκας αναφερόταν ότι ο καρδινάλιος έκανε «απρεπείς χειρονομίες», μεταξύ αυτών ήταν και μια «προσπάθεια να την πλησιάζει σωματικά», σαν απόπειρα να την αγκαλιάσει
Ο καρδινάλιος Cristobal Lopez Romero