Κόσμος

Μπουρκίνα Φάσο: Λεηλασίες, φωτιές κι ένας νεκρός (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, κατά τα επεισόδια που ξέσπασαν όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Μπουρκίνα Φάσο και πυρπόλησαν το κτίριο λίγο πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία θα κρινόταν αν θα επιτρεπόταν στον πρόεδρο της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ να παρατείνει τη θητεία του, ύστερα από 27 χρόνια στην εξουσία.

Το Ρόιτερς μετέδωσε ότι τρεις διαδηλωτές κείτονται στο δρόμο κοντά στην κατοικία του αδελφού του προέδρου, ενώ ένας διαδηλωτής έχει τραυματιστεί.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών όταν εκείνοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο σπίτι του αδελφού του προέδρου.

Οι διαδηλωτές λεηλάτησαν τους χώρους του κοινοβουλίου κλέβοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεοράσεις.

Δακρυγόνα από… αέρος

Το πλήθος στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ κυβερνητικό ελικόπτερο έκανε ρίψεις δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Ο πρόεδρος “θα πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες” από τη σημερινή επίθεση στο κοινοβούλιο, δήλωσε ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, ο Μπενεγουέντε Σανκάρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούγονται πυροβολισμοί από την περιοχή όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου

Οι βουλευτές επρόκειτο σήμερα να ψηφίσουν επί της πρότασης της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση που θα επέτρεπε στον πρωθυπουργό να θέσει υποψηφιότητα τον επόμενο χρόνο όταν θα έπρεπε να αποχωρήσει.

Ύστερα από τα επεισόδια, η κυβέρνηση απέσυρε το επίμαχο σχέδιο νόμου, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές δεν είχαν φθάσει στην αίθουσα του κοινοβουλίου όταν εισήλθαν οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου όταν αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης υποχρεώνοντας τη διακοπή του προγράμματος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από το προφίλ της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
1
Βρέθηκε ο χειρότερος βασανιστής Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου - Ο «Dr. Evil» που ευθύνεται για τη φρίκη σε κολαστήριο της Ρωσίας
Πρόκειται για τον διεστραμμένο γιατρό Ilya Sorokin, 34 ετών, ο οποίος εργαζόταν σε μια ιατρική μονάδα που εξυπηρετούσε το κολαστήριο μιας σωφρονιστικής εγκατάστασης στη ρωσική πλευρά της Μορδοβίας
Ο Dr. Evil της Ρωσίας 7
Axios: Το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για την απομακρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα – Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της Μοσάντ
Ο Μπαρνέα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν κίνητρα σε Αιθιοπία, Ινδονησία και Λιβύη για να βοηθήσουν το Ισραήλ να τις πείσει να δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους
Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για πρόσφυγες στη Βρετανία: Τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο προσφύγων, όπου ένας 38χρονος άνδρας, αιτών ασύλου, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση πριν μερικές μέρες
Βρετανία
1