Πέμπτη, 22 Φεβ.
11oC Αθήνα

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει την μεγαλύτερη άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο – Ελιγμοί 90.000 στρατιωτών για «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας»

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει την μεγαλύτερη άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο – Ελιγμοί 90.000 στρατιωτών για «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας»

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες στη μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτική άσκηση που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπό την κωδική ονομασία “Ακλόνητος Υπερασπιστής” (Steadfast Defender 2024).

Την είδηση για την γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει το επίσημο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και επιβεβαίωσε σήμερα ο ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας Κρις Κάβολι.

«Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο με μια διατλαντική κίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη διήμερη συνάντηση των αρχηγών γενικών επιτελείων άμυνας των χωρών.

Οι στρατιώτες θα προέρχονται από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Κάβολι.

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί του ΝΑΤΟ θα επικεντρωθούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του dpa, το σενάριο για την άσκηση Steadfast Defender είναι μια ρωσική επίθεση σε έδαφος συμμάχου του ΝΑΤΟ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενεργοποιεί το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ που κατοχυρώνει τη δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους του.

Το Άρθρο 5 έχει ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 από την αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.

 

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι φωνές αξιωματούχων στην Ευρώπη, όπως του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας ή των συναδέλφων του των χωρών της Βαλτικής, που προειδοποιούν πως πλησιάζει η ώρα που θα υπάρξει κάποιου είδους σύγκρουση με τη Ρωσία.

Πριν λίγες ημέρες η γερμανική Bild παρουσίασε απόρρητο σχέδιο που – κατά το δημοσίευμα – έχει εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ για αντιμετώπιση ρωσικής επίθεσης το 2025.

Το σχέδιο υποβάθμισε το ΝΑΤΟ, λέγοντας πως ήταν απλώς ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζει σε ασκήσεις επί χάρτου η Συμμαχία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις