Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Νέα εποχή για τα ελαστικά αυτοκινήτων – Παραγωγή νέων από μεταχειρισμένα υλικά

Νέα εποχή για τα ελαστικά αυτοκινήτων – Παραγωγή νέων από μεταχειρισμένα υλικά

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: Τα ελαστικά των αυτοκίνητων, εκτός από τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον όταν φθείρονται, το επιβαρύνουν σημαντικά και όταν παράγονται.

Ευρωπαίοι ερευνητές βρήκαν τρόπο να ανακυκλώνουν τα χρησιμοποιημένα ελαστικά, να αξιοποιούν τις πρώτες ύλες τους ώστε να μπορούν στη συνέχεια να επαναχρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία νέων. Πλέον θα ανακυκλώνονται για να επαναχρησιμοποιούνται. Για πρώτη φορά, πανευρωπαϊκό έργο, στοχεύει στην παραγωγή νέων ελαστικών από μεταχειρισμένα, που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους.

Μια διαδικασία που θα ωφελήσει σημαντικά το περιβάλλον καθώς συμβάλει στην εξοικονόμηση φυσικών και ορυκτών πόρων. Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης ελαστικών, blackcycle, βρίσκεται και η Ελλάδα.

Κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως 1,6 δισεκατομμύρια καινούρια ελαστικά τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους, δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Μετα την ολοκλήρωση του έργου ωστόσο, σχεδόν 1 στα 2 μεταχειρισμένα ελαστικά στην Ευρώπη, θα αξιοποιούνται στην παραγωγή καινούργιων.

Το έργο blackcycle χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση, έχει ήδη ξεκινήσει από το Μάιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις