Κόσμος

Νέα παρέμβαση Μέρκελ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής: Να φυλάξουμε από κοινού τα σύνορα μας – Αξίζει να το παλέψουμε

- Αντίθετη με το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ εμφανίστηκε για δεύτερη φορά σε σχεδόν 24 ώρες η Άνγκελα Μέρκελ
- Μίλησε για κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Επέμεινε στην εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό
- Ικανοποιημένη η Κομισιόν από την Ελλάδα για τα hot spots
- Συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για την επαναπροώθηση θέλει ο Φάιμαν
- Στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μετά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που χαρακτήρισε παράνομο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων μέσω συνέντευξης του στην εφημερίδα Bild και η Άνγκελα Μέρκελ, για δεύτερη φορά σε σχεδόν 24 ώρες, έστειλε μήνυμα κατά των… επιθυμιών κάποιων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να “μετακομίσουν” τα ευρωπαϊκά σύνορα βορειότερα, στην ΠΓΔΜ, μια χώρα μη μέλος της Ε.Ε.

Ήταν ένα σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίως στις χώρες του Βίζεγκαρντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) πως δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας και να μην “μεταφερθούν” στην ΠΓΔΜ. Η Μέρκελ τόνισε πολλές φορές την ανάγκη από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτά δεν είναι άλλα από τα σύνορα της Ελλάδας.

Αυτό άλλωστε θα είναι και το κεντρικό ζήτημα της Συνόδου Κορυφής που γίνεται την Πέμπτη (18.02.2016) και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως είπε η Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο. Επέμεινε επίσης στην ανάγκη να υλοποιηθεί η συμφωνία των 28 της Ε.Ε. με την Τουρκία.

«Θα μιλήσουμε για το θέμα της από κοινού προστασίας των εξωτερικών συνόρων και θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, όπως στις 29 Νοεμβρίου -από κοινού, ως 28- αποφασίσαμε την ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση», τόνισε η Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες λήψης αποφάσεων. «Είμαστε συνηθισμένοι κάποια πράγματα να παίρνουν χρόνο, αλλά αξίζει -και έναντι των διαφορετικών πλαισίων- να το παλέψει κανείς. Και αυτό θα κάνω, προκειμένου να καταλήξουμε σε κοινά σημεία», είπε.

Όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Μέρκελ επισήμανε ότι το θέμα δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή, διότι έχει ήδη αποφασιστεί η κατανομή 160.000 ανθρώπων και πρέπει τώρα να υλοποιηθεί. «Αυτό που προέχει τώρα είναι πώς μπορούμε να φυλάξουμε από κοινού τα κοινά μας σύνορα. Και για αυτό το σκοπό προσφέρεται η υλοποίηση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας», προσέθεσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μπριζίτ Μακρόν: Φέρεται να απέρριψε ασκούμενη στο Ελιζέ επειδή επιχειρούσε να χρησιμοποιήσει τη γοητεία της
Νέες αποκαλύψεις από το βιβλίο του πολιτικού συντάκτη στο Paris Match, Φλοριάν Ταρντίφ, αναφέρει ένα ακόμα άγνωστο παρασκήνιο ανάμεσα στη σχέση Μπριζίτ και Εμανουέλ Μακρόν
French President Emmanuel Macron and his wife Brigitte Macron pose for a group photo during a medal ceremony for French athletes who participated in the Milan-Cortina 2026 Winter Olympic Games, at the Elysee Palace in Paris, France, April 29, 2026. REUTERS/Stephanie Lecocq/Pool
NYT: Το Πεντάγωνο σταμάτησε τον Τραμπ για το χτύπημα στο Ιράν – Η Τεχεράνη εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία και ξέθαψε πυραύλους
Η αναστολή της επίθεσης δεν προέκυψε μόνο από τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, αναφέρει δημοσίευμα των NYT - Πώς το Ιράν εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία για να απομακρύνει από την έρημο βαρύ οπλισμό
Τεχεράνη