Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα Υόρκη: Αεροπλάνο της JetBlue συγκρούστηκε με άλλο στον αεροδιάδρομο

Νέα Υόρκη: Αεροπλάνο της JetBlue συγκρούστηκε με άλλο στον αεροδιάδρομο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ενός κακού μύρια επόνται λένε και αυτή μάλλον είναι η κατάσταση στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, καθώς ένα αεροπλάνο της εταιρείας JetBlue συγκρούστηκε με ένα άλλο αεροπλάνο σε έναν από τους αεροδιαδρόμους. 

Ευτυχώς, το παρκαρισμένο αεροπλάνο ήταν άδειο και δεν υπήρξαν θύματα. Το περιστατικό αυτό συνέβη λίγες μόλις ημέρες αφότου παραλίγο να χαθούν εκατοντάδες ζωές στο αεροδρόμιο JFK, όταν ένα Boeing 737 της Delta και ένα Boeing 777 της American Airlines απέφυγαν τη σύγκρουση παρά τρίχα, κατά την απογείωση του αεροπλάνου της Delta.

Το νέο περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα Τετάρτη (18.1.2023) με το αεροπλάνο της JetBlue στο JFK ερευνάται από πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση. Σύμφωνα με έναν επιβάτη, ένα φορτηγό ρυμουλκούσε το αεροπλάνο ώστε αυτό να πάρει την απαραίτητη φόρα για την απογείωση.

Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης, το AirBus A320 της JetBlue συγκρούστηκε με ένα άλλο αντίστοιχο της ίδιας εταιρείας, την ώρα που αυτό ήταν παρκαρισμένο και άδειο. Μετά το περιστατικό, και τα δύο αεροσκάφη αποσύρθηκαν από τον αεροδιάδρομο, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Εκπρόσωπος της JetBlue δήλωσε ότι η πτήση με προορισμό το Σαν Χουάν «ήρθε σε ελαφριά επαφή με ένα σταθμευμένο άδειο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης». Το περιστατικό διερευνάται από την FAA.

Σημειώνεται ότι η πτήση επρόκειτο να απογειωθεί στις 6:00 π.μ. και οι επιβάτες τελικά αναχώρησαν με νέο αεροσκάφος στις 7:50 π.μ.

Σε μια δήλωση στο DailyMail.com, ένας εκπρόσωπος της JetBlue είπε: «Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της JetBlue και και τα δύο εμπλεκόμενα αεροσκάφη θα τεθούν εκτός λειτουργίας για επιθεώρηση και το περιστατικό θα διερευνηθεί».

Η παρ’ ολίγον τραγωδία στο JFK

Στις 2 Ιανουαρίου, παραλίγο να υπήρχαν εκατοντάδες θύματα σε έναν αεροδιάδρομο του JFK, καθώς ένα Boeing 737 της Delta και ένα Boeing 777 της American Airlines απέφυγαν τη σύγκρουση παρά τρίχα, κατά την απογείωση του αεροπλάνου της Delta, από μια ασυνεννοησία των πιλότων και του πύργου ελέγχου.

Ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης στην άσφαλτο του αεροδιαδρόμου ήταν αυτό που έσωσε τα δύο αεροπλάνα, το Airport Surface Detection Equipment, Model X. Αυτό συλλέγει δεδομένα από τα αεροπλάνα που βρίσκονται στην άσφαλτο και προειδοποιεί τον πύργο ελέγχου για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ των αεροσκαφών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις