Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: «Σχεδόν βέβαιο» ότι οι 8 αγνοούμενοι είναι νεκροί! Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Νέα Ζηλανδία

Δεν έχει τέλος το σοκ από την τραγωδία στη Νέα Ζηλανδία.
«Σχεδόν βέβαιο ότι κανείς δεν επέζησε πάνω στο νησί» μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνα.
Καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα τα πτώματα, δύσκολα θα εντοπιστούν.
Με εγκαύματα στο 71% του σώματός τους οι τραυματίες, φόβοι πως κάποιοι δεν θα επιζήσουν!
Οι πρώτες φωτογραφίες των αγνοούμενων, παιδιά ανάμεσά τους.
Σοκάρει η μαρτυρία διασώστη: Συνέκρινε όσα έγιναν στο νησί Γουάιτ με το Τσέρνομπιλ!

Οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Ουακατάνα στο νησί Γουάιτ στη Νέα Ζηλανδία. Οκτώ άνθρωποι που θεωρούνται νεκροί! Αν οι φόβοι αυτοί επιβεβαιωθούν, ο αριθμός των νεκρών που έχει βυθίσει στο πένθος τη Νέα Ζηλανδία κι όχι μόνο, θα φτάσει τους 13. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις Αυστραλοί.

Η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι δύσκολα θα έχουν επιζήσει όσοι αγνοούνται. «Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί», δήλωσε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής αστυνομίας σε δηλώσεις του στο Ουέλινγκτον.

Νέα Ζηλανδία

Στους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους μετά την καταστροφή στο νησί Γουάιτ, που αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες, είναι δύο άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τη Γερμανία, 24 από την Αυστραλία, δύο από την Κίνα, ένας από τη Μαλαισία, εννέα από τις ΗΠΑ και πέντε από τη Νέα Ζηλανδία.

Το ακόμη πιο σοκαριστικό είναι η παραδοχή της αστυνομίας πως όλα τα πτώματα που έχουν απομείνει στο νησί είναι καλυμμένα από ηφαιστειακή τέφρα και η ανάκτησή τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση! Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία πρόκειται να διενεργήσουν ποινικού χαρακτήρα έρευνα για όσα έγιναν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου. Και αυτό γιατί υπήρχαν προειδοποιήσεις πως το ηφαίστειο θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή και ήταν επικίνδυνο να γίνονται στο νησί Γουάιτ τουριστικές εκδρομές.

Συνολικά 47 άνθρωποι ήταν πάνω στο νησί Γουάιτ όταν έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου το μεσημέρι (τοπική ώρα) της Δευτέρας. Οι φωτογραφίες που δείχνουν μια ομάδα τουριστών να περπατά στον κρατήρα του ηφαιστείου λίγα λεπτά πριν την έκρηξη, προκαλούν τρόμο!

Νέα Ζηλανδία

Φόβοι για τους εγκαυματίες

Όλα τα τμήματα φροντίδας εγκαυματιών στα νοσοκομεία στη Νέα Ζηλανδία είναι πλέον γεμάτα. Οι 27 από τους 31 τραυματίες που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία έχουν υποστεί εγκαύματα στο 71% και πάνω των σωμάτων τους και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην επιζήσουν όλοι.

Ένας νοσοκόμος ο οποίος επέβαινε σε ελικόπτερο που πήγε να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, προκάλεσε σοκ με τη μαρτυρία του. Είπε πως βίωσε μια «σοκαριστική εμπειρία» και πως αυτό που έβλεπε έμοιαζε σε σκηνές από την τηλεοπτική σειρά Τσερνόμπιλ. «Η ηφαιστειακή τέφρα είχε καλύψει τα πάντα. Ήταν φοβερό το συναίσθημα», αφηγήθηκε ο Ράσελ Κλαρκ, νοσοκόμος της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης Auckland Westpac Rescue Helicopter.

Είπε ακόμη ότι είδε ένα ελικόπτερο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές. «Δεν βρήκαμε κανέναν επιζώντα στο νησί», ανέφερε, αλλά πρόσθεσε πως άκουγε τις ανταλλαγές μέσω ασυρμάτου και ως εκ τούτου γνώριζε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες «σε πολύ κρίσιμη» κατάσταση.

Τα πρόσωπα της τραγωδίας στη Νέα Ζηλανδία

Το πρώτο θύμα της τραγωδίας στη Νέα Ζηλανδία που αναγνωρίστηκε ήταν ο ξεναγός Χέιντεν Μάρσαλ Ινμαν από την κοντινή πόλη Ουκατάνε. Σύμφωνα με ΜΜΕ στη Νέα Ζηλανδία το τραγικό νέο του θανάτου του έκανε γνωστό ο αδερφός του με ανάρτηση στο Facebook. Ένας άλλος ξεναγός από τη Νέα Ζηλανδία, ο 24χρονος Τιπένε Μάανγκι είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους. Σύμφωνα με την οικογένειά του, χθες, ημέρα της τραγωδίας, είχε ρεπό αλλά τον κάλεσαν να πάει για δουλειά.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και 24 Αυστραλοί, ανάμεσά τους μια τετραμελής οικογένεια. Συγγενείς τουριστών που βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία έχουν ανεβάσει τις φωτογραφίες των δικών τους στη σχετική σελίδα του Ερυθρού Σταυρού και αναζητούν πληροφορίες. Δεν πρόκειται για επίσημη λίστα αγνοούμενων, πάντως.

Ανάμεσα σε εκείνους τους οποίους αναζητούν οι δικοί τους είναι η τετραμελής οικογένεια από το Βόρειο Σίδνεϊ, ο 51χρονος Άντονι Λάνγκφορντ, η σύζυγός του Κριστίν και τα παιδιά τους, ο 19χρονος Τζέσι και η 17χρονη Γουινόνα.

Άντονι και Κριστίν ΛάνγκφορντΤζέσι και Γουινόνα Λάνγκφορντ

Ο 23χρονος Τζέιμς και η 24χρονη Μαντλέν Γουότερχαους, που παντρεύτηκαν πέρυσι, αρχικά δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι αλλά στη συνέχεια εντοπίστηκαν και είναι καλά.

Τζέιμς και Μαντλέν Γουότερχαους

Σώα είναι και η 30χρονη Έιμι Μιάλ από το Μπρισμπέιν. Δεν υπάρχει όμως ενημέρωση για τον σύντροφό της, Μάθιου Τόμας 31 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι είναι επίσης ο Τζέισον Γκρίφιθς, 33 ετών, ο 32χρονος Ρίτσαρντ Άαρον Έλτζερ, η 56χρονη Τζέιν Μάρεϊ από το Σίδνεϊ, καθώς επίσης και δυο παιδιά, ένα 12χρονο αγόρι από τη δυτική Αυστραλία και άλλο ένα επτά ετών.

Ο Τζέισον Γκρίφιθς

Ακόμη μια οικογένεια αγνοείται. Πρόκειται για τον 53χρονο Γκάβιν Ντάλοου, τη 48χρονη σύζυγό του Λίζα και τη 15χρονη κόρη τους Ζόι Χόσκιν. Η οικογένεια ήταν σε κρουαζιέρα δυο εβδομάδων.

Ο Γκάβιν και η Λίζα ΝτάλοουΗ Λίζα Ντάλοου με την κόρη της Ζόι Χόσκιν

Αγνοούμενες και η Τζούλι Ρίτσαρντς με την κόρη της Τζέσικα, που βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ με τον άτυχο ξεναγό Χέιντεν Μάρσαλ Ινμαν, το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα της τραγωδίας.

Με πληροφορίες από nzherald.co.nz, abc.net.au, bbc.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις