Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νέες Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών και προσώπων

Νέες Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος ρωσικών εταιρειών και προσώπων

Νέες κυρώσεις επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά ρωσικών εταιρειών και προσώπων, για την φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, αίροντας ωστόσο κυρώσεις σε τρεις εταιρείες που ελέγχονται από τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντερίπασκα.

Στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι επιβάλει νέες κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που η Ουάσιγκτον κατηγορεί για ανάμιξη στις εκλογές, για ηλεκτρονική παρείσφρηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) και για άλλες «κακόβουλες δραστηριότητες».

Τα νέα τιμωρητικά μέτρα που περιλαμβάνουν κυρώσεις εις βάρος 15 μελών της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), ελήφθησαν «σε απάντηση της συνεχιζόμενης περιφρόνησης διεθνών κανόνων από την πλευρά της Ρωσίας», τονίζει η ανακοίνωση.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προσέθεσε ότι θα προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων εις βάρος του ρωσικού ομίλου Rusal από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο και της μητρικής En+, καθώς και μία ακόμη εταιρείας που ανήκει στον Ντεριπάσκα.

Οι κυρώσεις ενάντια στον Ρώσο μεγιστάνα που επιβλήθηκαν τον Απρίλιο, θα παραμείνουν σε ισχύ, πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι τρεις εταιρείες – Rusal, En+ and JSC EuroSibEnergo (ESE) – συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές, εκ των οποίων και η μείωση του ποσοστού συμμετοχής του Ντεριπάσκα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό του μεγιστάνα στην En+ θα πέσει στο 44,95% από το 70%.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις