Κόσμος

Νέες σφαγές στην Κολομβία! Βρίσκουν πτώματα σε βάλτους

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο νέες σφαγές που διαπράχθηκαν στη νοτιοδυτική Κολομβία, περιοχή που πλήττεται από κύμα βίας άνευ προηγουμένου μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης με την άλλοτε οργάνωση ανταρτών FARC το 2016.

Χθες Δευτέρα, τέσσερις άνδρες δολοφονήθηκαν στον δήμο Μοσκέρα, στην περιφέρεια Ναρίνιο, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο οι τοπικές αρχές.

Πτώματα σε βάλτο

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπό τους, τα πτώματα βρέθηκαν σε ελώδη περιοχή. Αξιωματούχος αναφέρθηκε σε βίντεο που κυκλοφορεί σε social media  εικονίζει τους φερόμενους ως δολοφόνους καθώς πυροβολούν εναντίον των νεαρών θυμάτων από πλεούμενο.

«Δυστυχώς, το κύμα βίας συνεχίζει να μεγεθύνεται στην περιφέρειά μας», στηλίτευσε αξιωματούχος των αρχών της Ναρίνιο, ο Φρανσίσκο Σερόν.

Την Κυριακή έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, σκοτώθηκαν στη γειτονική περιφέρεια Κάουκα. Ομάδα άγνωστων ενόπλων άνοιξε πυρ εναντίον των θεατών σε κοκορομαχία. Πολλοί ακόμη άνθρωποι — ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε — τραυματίστηκαν.

click4more: Αργεντινή: Ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό σε ένα 24ωρο

Και στις δύο περιπτώσεις, η αστυνομία υπέδειξε ως δράστες αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη οργάνωση Indepaz, μέσα στο 2020 έχουν καταγραφεί 61 σφαγές.

Κατά τον ορισμό του ΟΗΕ, «σφαγή» χαρακτηρίζεται κάθε δολοφονία τριών ή περισσότερων ανθρώπων ταυτόχρονα, από τον ίδιο δράστη ή την ίδια ομάδα δραστών.

Συγκρούσεις για τον έλεγχο μεταλλείων, καλλιεργειών και δρόμους ναρκωτικών

Στις περιφέρειες Ναρίνιο και Κάουκα εκτυλίσσονται συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες, οι οποίες διεκδικούν τον έλεγχο παράνομων μεταλλείων, χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών κόκας, καθώς και οδών μεταφοράς των ναρκωτικών, μέσω Ειρηνικού, προς την κεντρική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Οι αποστάτες των FARC υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2.300· δρουν χωρίς ενιαία διοίκηση.

Η περίπλοκη εμφύλια ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία από το 1958 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, άλλοι 70.000 και πλέον άνθρωποι θεωρούνται ως ακόμη και σήμερα επισήμως αγνοούμενοι, ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με δεδομένα του δημόσιου Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη.

Ο αφοπλισμός των πρώην ανταρτών των FARC είχε επιτρέψει να αποκλιμακωθεί η σύρραξη, όμως η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με τη βία της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας η οποία συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, καθώς και λαθρεμπόρων ναρκωτικών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πρώην μέλη ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7