Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νέο «χτύπημα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγιά Σοφιά!

Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Φωτογραφία: Reuters

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέρχεται λίγες ώρες μετά την πρόκληση Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά. Για δεσμεύσεις της Τουρκίας κάνει λόγο το αμερικανικό ΥΠΕΞ που δηλώνει ρητά την απογοήτευσή του μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Επανέρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με μια νέα δήλωση για την Αγιά Σοφιά στην ιστοσελίδα Hellas Journal και ζητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους και να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ερντογάν πραγματοποίησε το όνειρό του -όπως έχει ο ίδιος δηλώσει- με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με αποτέλεσμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταδικάσει την ενέργεια αυτή.

Αναλυτικά τι αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Όπως είπαμε προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απογοητευμένες από την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Click4more: Η Αγιά Σοφιά είναι πια τζαμί! Παράσταση για ένα ρόλο του Ερντογάν – Κήρυγμα με κατάρες και Οθωμανικά Ξίφη

Η Αγία Σοφία αποτελεί μαρτυρία όχι μόνο της θρησκευτικής έκφρασης, αλλά και της καλλιτεχνικής και τεχνικής ιδιοφυΐας. Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να διατηρήσει και να προβάλλει την ιστορική θρησκευτική εικονογραφία της Αγίας Σοφίας και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα χωρίς εμπόδια σε όλους τους επισκέπτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την κληρονομιά αυτού του αξιοθαύμαστου κτηρίου και την αξεπέραστη ικανότητά της – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να εξυπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ εκείνων των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Σείστηκε” η Μητρόπολη Αθηνών!

Σχεδόν ταυτόχρονα με το μήνυμα αυτό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστελνε το δικό του, συγκλονιστικό μήνυμα από την Μητρόπολη Αθηνών.

Εκεί όπου ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε της Ιεράς Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου, με πλήθος κόσμου να έχει βρεθεί στο σημείο.

“Σήμερα είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος”, τόνισε μετά το πέρας της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για να συνεχίσει: “Υπάρχουν πολλοί βέβαια που δεν ακούνε, δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν. Εμείς αγωνιζόμαστε γι’ αυτό τον πολιτισμό. Απόψε προσευχηθήκαμε και το αίτημά μας είναι αληθινό και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας. Αυτό που σημειώνεται σήμερα, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η άρνηση της ανθρωπιάς, είναι τα προβλήματα. Να ευχηθούμε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια”.

Δείτε την εικόνα που σας μετέδωσε ζωντανά το newsit.gr

Κατάμεστη η Μητρόπολη για τον Ακάθιστο Ύμνο ανήμερα της «βεβήλωσης» της Αγίας Σοφίας! LIVE εικόνα

Gepostet von NewsIt am Freitag, 24. Juli 2020

Στην Μητρόπολη βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζενμπεργκ, αλλά και ο βουλευτής με το κυβερνών κόμμα, Άγγελος Συρίγος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις