Δευτέρα, 29 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέος βαρύς απολογισμός στις ΗΠΑ: 2.751 νεκροί σε μια μέρα, σχεδόν 45.000 οι θάνατοι

Νέος βαρύς απολογισμός στις ΗΠΑ: 2.751 νεκροί σε μια μέρα, σχεδόν 45.000 οι θάνατοι
Φωτογραφία Reuters

Αλματωδώς αυξήθηκε και πάλι ο απολογισμός των νεκρών σε μια μέρα στις ΗΠΑ, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει ακάθεκτος την επέλασή του. Οι 2.751 θάνατοι σε μια μέρα είναι ένας από τους βαρύτερους απολογισμούς που έχουν καταγραφεί στη χώρα την οποία έχει χτυπήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη η πανδημία.

Χθες, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει 1.433 θανάτους από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός.

Η χώρα ξεπέρασε εξάλλου το όριο των 800.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (κορονοϊός), με σχεδόν 40.000 νέα να καταγράφονται από τη Δευτέρα στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας) ως χθες την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Click4more Η πολιτεία του Μιζούρι έκανε μήνυση στην Κίνα για τον κορονοϊό

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους θανάτους. Τα θύματα είναι 44.845, ενώ το πρακτορείο Reuters, βασιζόμενο σε δική του καταμέτρηση, μετέδωσε νωρίτερα πως ξεπέρασαν τους 45.000. Επίσης, οι ΗΠΑ καταγράφουν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα (πάνω από 820.000).

Παρά το γεγονός πως οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων που προκαλεί ο κορονοϊός στις ΗΠΑ σοκάρουν τους πάντες, ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Κίνα πως δίνει ψευδείς απολογισμούς και θεωρεί ότι, στην πραγματικότητα, οι νεκροί είναι περισσότεροι στη χώρα όπου άρχισε η πανδημία από ό,τι στις ΗΠΑ.

Μέσα σ’ όλα αυτά περνάει, αναγκαστικά, στα… ψιλά μια άλλη σημαντική παράμετροος. Ότι περίπου 75.000 Αμερικανοί έχουν αποθεραπευτεί.

Click4more Κορονοϊός: Πάνω από 2.500.000 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί δύο πολύ βαρείς ημερήσιοι απολογισμοί (πάνω από 3.800 και πάνω από 4.500 νεκροί) αλλά αυτό οφειλόταν εν μέρει στο ότι προστέθηκαν στα θύματα εκατοντάδες θάνατοι που «πιθανόν συνδέονταν» με την COVID-19 (την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός), αλλά δεν είχαν συμπεριληφθεί στα επίσημα δεδομένα ως εκείνη τη στιγμή.

Το προηγούμενο μακάβριο παγκόσμιο ρεκόρ είχε επίσης καταγραφεί στις ΗΠΑ, με πάνω από 2.500 θανάτους στις Απριλίου.

«Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ», επανέλαβε παρ’ όλ’ αυτά ο Τραμπ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην κρίση.

Η θλιβερή πρωτιά των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι, μακράν της δεύτερης, η χώρα όπου έχει επιβεβαιωθεί ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (κορονονοϊός): είναι τετραπλάσιος από αυτόν της Ισπανίας, της χώρας που ακολουθεί στον κατάλογο. Παγκοσμίως, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια χθες Τρίτη και στη βόρεια Αμερική εντοπίζεται περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων.

Τα νέα κρούσματα μοιάζουν να μειώνονται αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν ξεπερνούν τα 30.000 τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ο υψηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είχε καταγραφεί στις 4 Απριλίου, όταν είχαν φτάσει στα 35.392.

Click4more Σχέδια επί χάρτου Τραμπ και Τζόνσον για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία

Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις για να αρθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ιδίως η εντολή προς τους Αμερικανούς να μείνουν σπίτι. Αυτό, εξηγούν, είναι απολύτως απαραίτητο για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού.

Τα μέτρα, που παρέλυσαν την αμερικανική οικονομία, πρόσθεσαν πάνω από 22 εκατομμύρια ανθρώπους στις τάξεις των ανέργων.

Η Νέα Υόρκη, όπου καταγράφονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι ασθενών στη χώρα, υιοθετεί πολύ επιφυλακτική προσέγγιση ως προς την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και των σχολείων.

Τη Δευτέρα, η πόλη της Νέας Υόρκης τόνισε πως οι συναυλίες και όλες οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που προσελκύουν πλήθη θα ακυρωθούν έως τουλάχιστον τον Ιούνιο. Αντίθετα, πολιτείες όπως η Τζόρτζια και η Νότια Καρολίνα ήδη χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν λάβει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις