Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Νομικό Βατερλώ για τον Ντόναλντ Τραμπ: Δεν του… βγαίνουν οι αγωγές

Ντόναλντ Τραμπ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να επιμένει (μέσω αναρτήσεων στο twitter) ότι θα κερδίσει τις εκλογές, μπορεί να επιμένει ότι στο Γουισκόνσιν η εκλογική του μάχη με τον Τζο Μπάιντεν ήταν ισόπαλη το βράδυ των εκλογών και εκείνος θα κερδίσει στο τέλος, αλλά τα πράγματα στην πραγματικότητα δεν του «βγαίνουν».

Μέχρι σήμερα, το νομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο. Από τις 3 Νοεμβρίου (ημέρα των εκλογών) και μετά οι δικηγόροι του 45ου προέδρου των ΗΠΑ δεν έχουν κερδίσει σημαντικές δικαστικές μάχες σε κρίσιμες πολιτείες, στις οποίες προηγείται ή νίκησε ο Τζο Μπάιντεν (Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Αριζόνα, Τζόρτζια, Νεβάδα).

Click4more Μπάιντεν για Τραμπ: Ντροπή του που δεν παραδέχεται την ήττα – Η Αμερική επέστρεψε! (video)

Σε μερικές περιπτώσεις, η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ δεν παρουσίασε τις αποδείξεις που ήταν απαραίτητες για την ακύρωση ψηφοδελτίων. Σε άλλες περιπτώσεις, η ομάδα του δεν κατέθεσε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα.

Ο ίδιος πάντως συνεχίζει το μπαράζ αναρτήσεων στο twitter. Το τελευταίο, πριν από μερικές ώρες, ήταν κατά του ABC και της Washington Post, που σε δημοσκόπηση, έγραψε, πριν από τις εκλογές τον έφεραν 17 μονάδες πίσω από τον Τζο Μπάιντεν στο Γουισκόνσιν αλλά «στην πραγματικότητα, την ημέρα των εκλογών, η μάχη ήταν ισόπαλη και τώρα προετοιμαζόμαστε να κερδίσουμε την πολιτεία. Τόσα ελεεινά παραδείγματα».

Χθες (10.11.2020) η εκστρατεία επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει αγωγή στο Μίσιγκαν, ζητώντας τη μη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Τζο Μπάιντεν μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι η ψηφοφορία έγινε με νόμιμο τρόπο.

Μπάιντεν - Τραμπ - Pfizer

Ειδικοί στις νομικές υποθέσεις έχουν δηλώσει ότι οι δικαστικές προσφυγές του Ντόναλντ Τραμπ έχουν μικρή πιθανότητα να επιτύχουν την αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ πολιτειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Όλα αυτά ενώ υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισαν ένα πιθανό εμπόδιο στην προώθηση των διεκδικήσεών τους για την Πενσιλβάνια: ένας ταχυδρόμος, που είχε καταγγείλει τη διάπραξη εκλογικής νοθείας, απέσυρε την καταγγελία του, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα αυτή.

Δημοσκόπηση «μαχαιριά» για τον Ντόναλντ Τραμπ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει αποδεχτεί την ήττα του. Μπορεί να μην έχει συγχαρεί τον αντίπαλό του αλλά το σχεδόν 80% των Αμερικανών (εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς είναι Ρεπουμπλικάνοι) αναγνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως των νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 279 εκλέκτορες (σ.σ. 270 χρειάζεται ένας υποψήφιος για να εκλεγεί πρόεδρος). Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 214 και αν δεχτεί κανείς ότι έχει κερδίσει και την Αλάσκα (όπως υποστηρίζει ο μεγάλος του γιος) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει 217…

Στην Αλάσκα, τη Τζόρτζια (σ.σ. μάλλον θα γίνει επανακαταμέτρηση) και στην Βόρεια Καρολίνα, δεν έχει τελειώσει. Συνολικά ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 76,99 εκατομμύρια ψήφους, το 50,8%, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ 71,93 εκατομμύρια, 47,5%.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έγινε από το Σάββατο το απόγευμα ως χθες Τρίτη και έδειξε ότι το 79% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές. Ένα 13% δήλωσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής, το 3% εκτίμησε ότι κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ και το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

εκλογές

Περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εκτίμησε ότι έχει κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, με τους υποστηρικτές του κόμματος να το πιστεύουν σε ποσοστό σχεδόν δέκα στα δέκα.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών (83% των Δημοκρατικών και 59% των Ρεπουμπλικάνων) κρίνει ότι οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι «κάνουν με ειλικρίνεια τη δουλειά τους». Επίσης το 72% δήλωσε ότι ο ηττημένος θα πρέπει να παραδεχθεί το γεγονός και το 60% ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση, για το POLITICO από τη Morning Consult poll, το 70% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Πρόκειται για μια μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με το 35% των Ρεπουμπλικάνων που εξέφραζαν μία παρόμοια εκτίμηση πριν από την 3η Νοεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις