Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Φεύγοντας θα πάρει μαζί του και τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα

Ντόναλντ Τραμπ: Φεύγοντας θα πάρει μαζί του και τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα

Οι «παρενέργειες» από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι πολλές. Πιο σημαντική από αυτές είναι ότι θα έχει μαζί του και την βαλίτσα που περιέχει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να φύγει από την Ουάσινγκτον στις 8 το πρωί τοπική ώρα. Ως Πρόεδρος θα πάρει μαζί του τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα αλλά και την ειδική κάρτα την οποία ονομάζουν «μπισκότο» η οποία και ενεργοποιεί το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια η βαλίτσα θα ταξιδέψει στην Φλόριντα και θα επιστρέψει με το Air Force One στην Ουάσινγκτον.

Τι είθισται

Σε κανονικές περιστάσεις η βαλίτσα με τους κωδικούς μέσω των οποίων δίνεται η εντολή για μια πυρηνική επίθεση δίνεται από τον βοηθό του απερχόμενου Προέδρου στον βοηθό του επόμενου ακριβώς στις 12 το μεσημέρι. 

Όμως, αυτή την φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Ο Τραμπ θα αναχωρήσει το πρωί από την Ουάσινγκτον για την Φλόριντα. Και θα τους πάρει μαζί του αφού θα είναι ακόμα Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Υπάρχουν τρεις ή τέσσερις πανομοιότυπες βαλίτσες που περιέχουν τον εξοπλισμό με βάση τον οποίο ενεργοποιούνται τα πυρηνικά όπλα.

Click4More Το μνημόσυνο Μπάιντεν στους 400.000 νεκρούς του κορονοϊού και η νοσοκόμα στην οποία υποκλίθηκε όλη η Αμερική

Το ένα «ακολουθεί» παντού τον Πρόεδρο. Το δεύτερο τον Αντιπρόεδρο και το τρίτο είναι αποθηκευμένο σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί από τον τελευταίο επιζώντα αν βρει κάποιο κακό τις ΗΠΑ και πεθάνει όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα στον Ντόναλντ Τραμπ να μπορεί να δώσει εντολή για πυρηνικό χτύπημα μέχρι τις δώδεκα παρά ένα. Δηλαδή μέχρι να ορκιστεί ο επόμενος.

Η κάρτα του Τραμπ θα απενεργοποιηθεί στις 12 ακριβώς και αυτόματα θα ενεργοποιηθεί η κάρτα του Τζο Μπάιντεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις