Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Μες στο καλοκαίρι η δίκη στη Τζόρτζια για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

Ντόναλντ Τραμπ: Μες στο καλοκαίρι η δίκη στη Τζόρτζια για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Μέσα στο καλοκαίρι θέλει η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον στην Τζόρτζια να ξεκινήσει η δίκη εις βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων 14 προσώπων που φέρονται να συμμετείχαν σε απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, εισαγγελέας Φάνι Γουίλις πρότεινε χθες Παρασκευή (17.11.2023) να ξεκινήσει η δίκη στις 5 Αυγούστου του 2024 εις βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος ενώ ζήτησε από τον δικαστή Σκοτ Μακάφι, ο οποίος θα έχει τον τελευταίο λόγο, να ορίσει την 21η Ιουνίου ως προθεσμία για την παραδοχή ενοχής.

Ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία Τζόρτζια, Στίβεν Σάντοου, αντιτάχθηκε στον ορισμό της συγκεκριμένης ημερομηνίας και ζήτησε από τον δικαστή να ορίσει ακρόαση για να ακούσει επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές.

Τέσσερις από τους 19 κατηγορούμενους που περιλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο το οποίο εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου έχουν ήδη παραδεχθεί την ενοχή τους. Καταδικάστηκαν σε μειωμένες ποινές, χωρίς φυλάκιση, με αντάλλαγμα την κατάθεσή τους στη δίκη των υπολοίπων κατηγορουμένων.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι με την επιλογή της 5ης Αυγούστου θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο να συμπέσει η δίκη στην πολιτεία Τζόρζια με άλλες που εκκρεμούν σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον ομοσπονδιακών δικαστηρίων, προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 4 Μαρτίου και στις 20 Μαΐου 2024.

Επέμεινε να δικαστούν ταυτόχρονα οι 15 κατηγορούμενοι, τονίζοντας ότι μετά την παρέλευση της προθεσμίας που θα οριστεί, δεν θα τους προσφερθεί συμφωνία και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές εφόσον κριθούν ένοχοι.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Washington Post, η Γουίλις είχε εκτιμήσει πως «η δίκη θα διαρκέσει μήνες» και δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του επόμενου έτους ή τους πρώτους μήνες του 2025.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Ρούντι Τζουλιάνι, και ο τελευταίος προσωπάρχης του στον Λευκό Οίκο, ο Μάρκ Μέντοους.

Όλοι είναι ελεύθεροι με εγγύηση, αλλά η εισαγγελέας ζήτησε την ανάκληση του μέτρου για έναν εξ αυτών, τον Χάρισον Φλόιντ, τον οποίο κατηγόρησε για απόπειρα εκφοβισμού μαρτύρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, καταγγέλλει τις δικαστικές περιπέτειές του ως «εκλογικές παρεμβάσεις» υποκινούμενες από τους Δημοκρατικούς για να τον αποκλείσουν από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο και αξιώνει να μην ξεκινήσει οποιαδήποτε δίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και AFP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις