Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της οργής! Νέα αποθέωση Πούτιν και επίθεση στην Ευρώπη

Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος της οργής! Νέα αποθέωση Πούτιν και επίθεση στην Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε… μαύρα μεσάνυχτα στην Ουάσινγκτον και τον Λευκό Οίκο, χωρίς να πει κουβέντα για τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι και τις κατηγορίας περί εσχάτης προδοσίας από τον πρώην επικεφαλής της CIA.

Έξω από τον Λευκό Οίκο, ομάδα Αμερικανών που διαφωνεί με την… προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε συγκεντρωθεί για να «φωνάξει» κατά του Αμερικανού προέδρου. Το έκανε με πλακάτ που τον αποκαλούσαν προδότη και ψεύτη και ζητούσαν την ανατροπή του.

Είχαν προηγηθεί οι σκληρές δηλώσεις τόσο του πρώην διευθυντή της CIA, που ζήτησε την καταδίκη του Τραμπ για εσχάτη προδοσία όσο και του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν που δεν έκρυψε τη διαφωνία του με τους χειρισμούς Τραμπ.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να… “μαζέψει” τα όσα είπε για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016. «Θεωρώ υπεύθυνες και τις δύο χώρες. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ανόητες. Όλοι μας ήμασταν ανόητοι», είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αμέσως, επικρίθηκε για το γεγονός πως ουσιαστικά δεν πιστεύει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το FBI αλλά… πιστεύει τον Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος «απάντησε» μέσω twitter. Και επί της ουσίας επανέλαβε ότι δεν εμπιστεύεται τις μυστικές υπηρεσίες των… προηγούμενων προέδρων αλλά μόνο εκείνες με τους ανθρώπους που ο ίδιος διόρισε.

Στο tweet του έκανε λόγο για τους ανθρώπους «μου», στους οποίους έχει μεγάλη εμπιστοσύνη… Έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ: «Έχω ΜΕΓΑΛΗ εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ΜΟΥ των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζω ότι για να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν – καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, πρέπει να τα πηγαίνουν καλά».

Εν μέσω της πολιτικής θύελλας που προκάλεσε στην Ουάσινγκτον η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ελσκίνκι, σήμερα Τρίτη (17.07.2018) ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου. Τη συνάντηση ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος αλλά δεν διευκρίνισε ποιοι θα είναι παρόντες, ή ποια ζητήματα θα εξεταστούν στη συνάντηση. Πρόκειται για τη μοναδική καταχώριση στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου.

Ο… ανήσυχος Πούτιν

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News πριν φύγει από τη Φινλανδία, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τη φράση ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας βελτιώθηκαν δραματικά μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν!

«Νομίζω ότι ήταν σπουδαία σήμερα (σ.σ. χθες) αλλά ήταν στ’ αλήθεια άσχημα τα πράγματα πριν από πέντε ώρες», είπε ο Τραμπ, ενώ διαβεβαίωσε πως ο Πούτιν διέψευσε με «πολύ σθεναρό τρόπο» τις καταγγελίες περί ανάμιξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είπε πως ο Ρώσος ηγέτης ήταν ανήσυχος για το ότι η έρευνα του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ θα εμπόδιζε τον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διμερή συμφωνία.

«Νόμιζε ότι θα ήταν δύσκολο για μένα να κλείσω μια συμφωνία εξαιτίας αυτής της ανοησίας», σημείωσε ο Τραμπ. Ακόμη, δήλωσε ότι του άρεσε το δώρο που του έκανε ο Ρώσος πρόεδρος. «Αυτή η μπάλα ποδοσφαίρου είναι πολύ ωραία», είπε.

Νέα επίθεση Τραμπ στην Ευρώπη

Και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αποθεώνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και μιλά για την ανάγκη να είναι σύμμαχος των ΗΠΑ ο Ρώσος πρόεδρος, συνεχίζει τον “πόλεμο” κατά της Ευρώπης. Σε νέα συνέντευξή του στο Fox News, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε νέα επίθεση στους Ευρωπαίους συμμάχους της χώρας του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον καλύπτει το 91% του κόστους για την ασφάλεια της Ευρώπης. «Πληρώνουμε το 91% του κόστους για να είναι η Ευρώπη ασφαλής», δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη που έδωσε στο Fox News και τον Σον Χάνιτι ενώ βρισκόταν ακόμη στη Φινλανδία.

«Το NATO είναι θαυμάσιο αλλά ωφελεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από ό,τι ωφελεί εμάς», συνέχισε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «συγκέντρωσε» 41 δισεκατομμύρια δολάρια για το NATO πέρυσι και πρόσθεσε ότι το ποσό μπορεί να φθάσει τα 100 δισεκ. δολάρια φέτος.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις