Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου… the sequel

Ντόναλντ Τραμπ: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου… the sequel

Δυο μήνες (παρά μία μέρα) απομένουν μέχρι να ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ και μέχρι τότε καλείται να έχει σχηματίσει την κυβέρνησή του. Και να κρίνει κανείς από τα ονόματα που ακούγονται, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δίνει το… στίγμα των προθέσεων και της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Ή αλλιώς, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς με τόσα που έχει υποσχεθεί προεκλογικά. Επιχειρεί λοιπόν να στείλει ένα σαφές μήνυμα με τους ανθρώπους που “βλέπει” για να τους προτείνει κυβερνητικές θέσεις: πως η διακυβέρνησή του θα έχει σαφή προσανατολισμό στην αμυντική πολιτική και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Εντελώς διαφορετική κατεύθυνση δηλαδή από την προεδρία Ομπάμα.

Σε μία άλλη ιδιαιτερότητα του στιλ ηγεσίας που θα ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι σχεδιάζει να ζήσει στο Λευκό Οίκο, αλλά η σύζυγός του Μελάνια, αλλά και ο 10χρονος γιος τους Μπάρον δε θα μετακομίσουν άμεσα. Όπως δήλωσε, η Πρώτη Κυρία και ο 10χρονος “mini me” του μπαμπά του, θα μετακομίσουν από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσινγκτον “το συντομότερο δυνατό, μόλις ο Μπάρον τελειώσει το σχολείο.”

“Παρέλαση” το Σαββατοκύριακο

Εν μέσω… παραληρήματος στο twitter κατά των ηθοποιών της παράστασης Hamilton για τη… γιούχα στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς και το “κράξιμο” στον Άλεκ Μπόλντγουιν για τη μίμηση στο Saturday Night Live, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε… λίγο χρόνο για να κάνει συναντήσεις με πρόσωπα που θέλει στην κυβέρνησή του.

Από το golf club που διατηρεί στο Μπεντμίνστερ στο Νιου Τζέρσι πέρασαν το τελευταίο 48ωρο ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και στενός συνεργάτης του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία το 2012 (έχασε από τον Ομπάμα) και σφοδρότατος επικριτής του νέου προέδρου, Μιτ Ρόμνεϊ – ο οποίος φλερτάρει με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών- και ο απόστρατος στρατηγό Τζέιμς Ματίς, ή αλλιώς «τρελό σκυλί», ο οποίος προορίζεται για υπουργός Άμυνας.

Με τον Κρις Κρίστι

Ο Τραμπ είδε επίσης τον στρατηγό των Πεζοναυτών Τζον Κέλι. Αν και tweet-αρε ακόμη και για τους υποψήφιους υπουργούς του, ο εκκεντρικός president to be, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις. Μόνο για δυο έχει αποφασίσει. Αλλά δεν είπε για ποιούς.

Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Τραμπ εξετάζει τώρα το όνομα του Τζον Γκρέι, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Blackstone Group. Οι δυο άνδρες μάλιστα συναντήθηκαν και συζήτησαν το ενδεχόμενο να είναι ο Γκρέι στη νέα κυβέρνηση.

Με τον Τζόναθαν Γκρέι

Μια ωραία... ατμόσφαιρα με τον Μιτ Ρόνεϊ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής προεδρικής ομάδας του Τραμπ, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν η αμερικανική οικονομία, η κατάσταση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία, όπως επίσης, ζητήματα φορολογικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και θέματα μακροχρόνιου χρέους.

Το τελευταίο άτομο που συνόδευσε ο Τραμπ στην έξοδο των εγκαταστάσεων του γκολφ ήταν ο Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο Τζουλιάνι είναι υποψήφιος για το υπουργείο των Εξωτερικών αλλά “και για άλλες θέσεις”.

Με τον Ρούντι Τζουλιάνι

Σε ανακοίνωση της μεταβατικής προεδρικής ομάδας του Τραμπ αναφέρθηκε ότι ο ίδιος και ο Τζουλιάνι συζήτησαν τις “προτεραιότητες της διακυβέρνησης” όπως επίσης και “την αποκατάσταση της θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο, τρέχουσα ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, αλλά και απειλές από σημεία έντασης, σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Ο Κρις Κρίστι, Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι ήταν σύμβουλος του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά στη συνέχεια απαλλάχθηκε από την ηγεσία της μεταβατικής ομάδας διακυβέρνησης του Τραμπ. Κοινώς, ο Τραμπ τον… καρατόμησε.

Με τον στρατηγό Τζον Κέλι

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων πριν από τη συνάντηση, σχετικά με το αν ο Κρίστι θα έχει κάποια θέση στη νέα διακυβέρνηση, ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει ευθέως, αλλά τον χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ταλαντούχο και προικισμένο άνθρωπο”.

Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Ουίλμπορ Ρος, ο οποίος, όπως δήλωσε, είναι πιθανή επιλογή για το υπουργείο Εμπορίου. Σε ερώτηση εάν επιθυμεί το διορισμό αυτό, ο Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Λοιπόν, ο χρόνος θα δείξει”.

Με τον Γουίλμπουρ Ρος

Από την άλλη μεριά, οι επιλογές προσώπων του Τραμπ, που έχουν “κλειδώσει” είναι αυτή του Γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς για το υπουργείο Δικαιοσύνης, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Πομπέο, για τη θέση του διευθυντή της CIA, αλλά και του απόστρατου υποστράτηγου Μάικ Φλιν για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο ισορροπιστής Ράινς Πρίμπους

Ο Ελληνοαμερικάνος Ράινς Πρίμπους που ήδη έχει τοποθετηθεί προσωπάρχης του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τόνισε πως μία από τις αρμοδιότητές του θα είναι να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του.

Σε συνέντευξή του στον Τζέικ Τάπερ και την εκπομπή “State of the Union” του CNN, ο Πρίμπους τόνισε ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει ν’ ανησυχούν για το ενδεχόμενο ύποπτων συναλλαγών (pay-to-play schemes) στη διακυβέρνηση του Τραμπ, παρά τις αναφορές ότι η κόρη του, Ιβάνκα, που έχει ρόλο στη διοίκηση των επιχειρήσεών του, ήταν παρούσα στη συνάντηση του Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, η οποία έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη.

“Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες, σε αυτή τη νέα κατάσταση για μας. Πρέπει όλοι να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δουν στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ έναν άνθρωπο που ανέλαβε δράση από τη στιγμή που ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών. Από τη στιγμή εκείνη, έχει αναλάβει μία αποστολή, προκειμένου να μας ενώσει όλους. Αυτό για μένα πρέπει να μας δίνει χαρά. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να παίρνουν κουράγιο από αυτό που βλέπουν. Νομίζω ότι είναι πραγματικά ένα θετικό σημείο για το μέλλον της χώρας μας,” δήλωσε ο Πρίμπους στο CNN.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε