Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Οριστική κι επίσημη η δεύτερη παραπομπή για την καθαίρεση – Όλα τα επόμενα βήματα

Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία: Reuters

Γράφει ιστορία για όλους τους λάθος λόγους ο Ντόναλντ Τραμπ. Έγινε ο πρώτος στην Ιστορία που παραπέμπεται δις με «φόντο» την καθαίρεσή του. Αν καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα! Δείτε LIVE εικόνα.

Ο Ρεπουμπλικάνος επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δήλωνε νωρίτερα ότι δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική του απόφαση για το πώς θα ψηφίσει εφόσον παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως πια πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, διότι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την δεύτερη παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ!

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδρίασε για να εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής του αναφορικά με τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου σε βάρος της αμερικανικής δημοκρατίας, όταν οι υποστηρικτές του εισέβαλαν στο κτίριο, σε μια φονική έφοδο.

Η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζεται, ωστόσο έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι 217 ψήφοι που απαιτούνταν ώστε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δίκη στη Γερουσία. Μια ψηφοφορία η οποία ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, 13.01.2021 και το αποτέλεσμά της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα.

Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε έτσι απόψε ο πρώτος στην Ιστορία που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δέκα Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ της παραπομπής.

Δείτε την στιγμή που όλα πήραν τον δρόμο τους…

Ντόναλντ Τραμπ

Τι γίνεται τώρα;

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Δείτε LIVE εικόνα από τις ΗΠΑ

Τα δύο στρατόπεδα

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν θα κάνει χρήση των έκτακτων εξουσιών του για να συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Σώματος αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε ο εκπρόσωπός του στο Twitter.

Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ όπως αναμενόταν.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών δηλώνει ότι ενδέχεται να αποστείλει το κατηγορητήριο στη Γερουσία ακόμη και εντός της εβδομάδας

Οι Δημοκρατικοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πίεζαν τον Μακόνελ να συμφωνήσει να συγκαλέσει νωρίτερα το Σώμα. Νωρίτερα, μια πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η Γερουσία έχει ήδη προγραμματίσει για την Παρασκευή μια τυπική συνεδρίαση (pro forma), που συνήθως διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και στην οποία είναι παρόντες ελάχιστοι γερουσιαστές.

Εθνοφρουρά παντού

Η Εθνοφρουρά παρακολουθεί στενά επί 24ώρου βάσης το αμερικανικό Καπιτώλιο, μετά τις βίαιες ταραχές της περασμένης εβδομάδας και μέλη της, εκτός υπηρεσίας, κοιμήθηκαν στους διαδρόμους και κάτω από την προτομή του στρατηγού Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Τραμπ Τραμπ

Η παρουσία της Εθνοφρουράς είναι ισχυρή και τα μέλη της, ντυμένα με στολές παραλλαγής και κρατώντας τουφέκια, φυλάσσουν το εξωτερικό του κτιρίου, ενώ άλλα στοιχίζονται στους διαδρόμους του Καπιτωλίου.

Click4more: Καθαίρεση Τραμπ: «Πρέπει να φύγει» λέει η Πελόζι – Κρίσιμη ψηφοφορία στο «στρατοκρατούμενο» Καπιτώλιο

Αν και οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί εντός και εκτός του Κογκρέσου από τουλάχιστον την περασμένη Παρασκευή, πιο πριν δεν ήταν οπλισμένοι με τουφέκια.

Τώρα, ορισμένοι από τους 20.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς, που διατάχθηκαν να πάνε στην Ουάσιγκτον για να προστατεύσουν την πόλη πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, κυκλοφορούν με το όπλο στο χέρι. Ασπίδες και μάσκες αερίου στοιβάζονται στους διαδρόμους.

Φράχτης δύο μέτρων

Επιπλέον, μια νέα περίφραξη και άλλα μέτρα ασφαλείας έχουν εγκατασταθεί περιμετρικά του κτιρίου. Ένας φράκτης ύψους 2 μέτρων έχει υψωθεί περιμετρικά του Καπιτωλίου και μεταλλικά κιγκλιδώματα έχουν τοποθετηθεί.

«Η επίθεση στο Καπιτώλιο ήταν μια βίαιη εξέγερση που οδήγησε στο να χυθεί αμερικανικό αίμα», δήλωσε ο βουλευτής Χακίμ Τζέφρις, ένας Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη.

«Και για αυτόν τον λόγο ελήφθησαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας».

«Αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν βίαια. Οι δράστες ήθελαν να δολοφονήσουν τη Νάνσι Πελόζι, να κρεμάσουν τον Μάικ Πενς και να κυνηγήσουν τα μέλη του Κογκρέσου. Αυτό είναι εξέγερση. Αυτό είναι ανταρσία. Αυτό είναι ανομία», επισήμανε ο Τζέφρις.

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς χρησιμοποιήθηκαν συχνά τον περασμένο χρόνο από τις πολιτείες για να βοηθήσουν τις δυνάμεις επιβολής του νόμου να καταστείλουν διαδηλώσεις. Εντούτοις, η απόφαση να οπλοφορούν καταδεικνύει τους φόβους για την απειλή νέων βίαιων ταραχών στο διάστημα πριν από την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις