Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Ντουμπάι: Οι αιτίες του πρωτοφανούς κατακλυσμού – Τι δηλώνει στο newsit.gr η Χριστίνα Ρήγου

Ντουμπάι: Οι αιτίες του πρωτοφανούς κατακλυσμού – Τι δηλώνει στο newsit.gr η Χριστίνα Ρήγου

Την τεχνητή βροχή και την κλιματική αλλαγή βλέπει ως αιτίες -μεταξύ άλλων- η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου για τις ακραίες βροχοπτώσεις και πλημμύρες που σάρωσαν το Ντουμπάι.

Η μετεωρολόγος δήλωσε συγκεκριμένα για το Ντουμπάι πως «ήταν ένα ακραίο φαινόμενο. Έπεσαν 254 χιλιοστά βροχής μέσα ένα 24ωρο ενώ η ετήσια βροχόπτωση στο Ντουμπάι είναι γύρω στα 100-120 χιλιοστά» αναφέρει στο newsit.gr η γνωστή μετεωρολόγος. Και συμπληρώνει ότι «υπάρχει μετεωρολογική εξήγηση για αυτό το φαινόμενο, για την τεράστια ποσότητα βροχής θεωρούμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ίσως και το πιθανό φαινόμενο “Ελ Νίνιο” που ήταν ισχυρό κατά τη διάρκεια του χειμώνα να επηρέασε και την περιοχή με αυτόν τον τρόπο».

Σύμφωνα με την κα. Ρήγου «ένας βασικός παράγοντας είναι και η τεχνητή βροχή που χρησιμοποιούν στο Ντουμπάι, το “cloud seeding”, το οποίο είναι μια πρακτική που την χρησιμοποιούν για να προκαλέσει βροχή».

Είναι γνωστό ότι «η βροχή είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή και το κάνουν για να μεγαλώσουν το μέγεθος της σταγόνας της βροχής έτσι ώστε να μην εξατμιστεί μέχρι να φτάσει στο έδαφος και να ενισχυθεί ο υδρολογικός κύκλος. Έτσι λοιπόν, αυτή η διαδικασία ψεκασμού των σύννεφων στην ατμόσφαιρα για να ενισχύσουν το μέγεθος της βροχής μπορεί να έχει και επιπτώσεις και να αποτελεί έναν λόγο για αυτό το ακραίο φαινόμενο. Δηλαδή να επηρεάστηκε το κλίμα βραχυπρόθεσμα κατά τη διάρκεια του cloud seeding και να έγινε κάποιο λάθος, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε» καταλήγει μιλώντας στο newsit.gr, η Χριστίνα Ρήγου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις