Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Rupert Murdoch παραιτήθηκε από πρόεδρος των Fox News και News Corp – Τέλος σε μια καριέρα 70 ετών

Ο Rupert Murdoch παραιτήθηκε από πρόεδρος των Fox News και News Corp – Τέλος σε μια καριέρα 70 ετών
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την παραίτησή του από πρόεδρος του Fox News και του News Corp. ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (21.9.2023) ο Rupert Murdoch, βάζοντας τέλος σε μια καριέρα 70 και πλέον ετών ως ένας από τους επιδραστικότερους ανθρώπους του πλανήτη μέσω των ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο Rupert Murdoch ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω ενός εσωτερικού σημειώματος στους υπαλλήλους του στο Fox News και στο News Corp., αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «για όλη την επαγγελματική μου ζωή, ασχολούμαι καθημερινά με ειδήσεις και ιδέες και αυτό δεν θα αλλάξει».

«Αλλά τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα να αναλάβω διαφορετικούς ρόλους, γνωρίζοντας ότι έχουμε πραγματικά ταλαντούχες ομάδες», συμπλήρωσε στο σημείωμά του ο 92χρονος μεγιστάνας, Ρούπερτ Μέρντοχ.

Στο σημείωμά του τόνισε, επίσης, πως οι εταιρείες έχουν «ακμαία υγεία, όπως και εγώ». «Οι ευκαιρίες μας υπερβαίνουν κατά πολύ τις εμπορικές μας προκλήσεις», δήλωσε ο Ρούπερτ Μέρντοχ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια – εγώ σίγουρα είμαι, και σκοπεύω να είμαι εδώ για να συμμετέχω σε όσα έρχονται. Αλλά η μάχη για την ελευθερία του λόγου και, εν τέλει, την ελευθερία της σκέψης, δεν ήταν ποτέ πιο έντονη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και τον διάδοχό του, τον 52χρονο γιο του Lachlan Murdoch, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία και των δύο εταιρειών ταυτόχρονα. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ανέφερε για τον γιο του ότι θα αποτελέσει έναν «παθιασμένο ηγέτη με αρχές».

Με τους γιους του, Λόκλαν (αριστερά) και Τζέιμς (δεξιά) πριν τον γάμο του με τη Τζέρι Χολ

Ξεκινώντας την καριέρα του από τη δεκαετία του 1950, ο Ρούπερτ Μέρντοχ κατάφερε να γίνει ένας μεγιστάνας και να αποτελέσει έναν από τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους του πλανήτη, καθώς συμπεριλήφθηκε 3 φορές στην αντίστοιχη λίστα του περιοδικού Time.

Από τον κλάδο των εφημερίδων, ο Ρούπερτ Μέρντοχ έγινε εκτελεστικό στέλεχος στο Χόλιγουντ όταν αγόρασε την 20th Century Fox από τον Μάρβιν Ντέιβις για 600 εκατ. δολάρια το 1985. Από τότε, η καριέρα του εκτοξεύθηκε και η παρουσία του έγινε ακόμα πιο έντονη στα τεκταινόμενα των ΗΠΑ, καθώς το 1986 ίδρυσε το Fox Broadcasting, αγοράζοντας και ενώνοντας άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Θεωρείται ο 83ος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με εκτιμώμενη περιουσία του για το 2021, να ανέρχεται στα 22 δισ. δολάρια. Πρόσφατα, το όνομά του συζητήθηκε έντονα για το διαζύγιό του με τη Τζέρι Χολ, μετά από 6 χρόνια γάμου.

Ο καθοριστικός ρόλος του Fox News στις αμερικανικές εκλογές

Το κανάλι Fox News ξεκίνησε το 1996 και από τότε σκαρφάλωσε στην κορυφή των προτιμήσεων των Αμερικανών τηλεθεατών της καλωδιακής τηλεόρασης, αφού έγινε «άντρο» του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ενώ εκφράζει – ένθερμα πολλές φορές – τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε για αυτές τις απόψεις ότι έλεγε ψέματα, με το Fox News να τις μεταδίδει και να τις υποστηρίζει. Τελικά, αποζημίωσε με 787 εκατ. δολάρια την εταιρεία Dominion Voting Systems, σε έναν εξωδικαστικό διακανονισμό σχετικά με υπόθεση μετάδοσης fake news.

Το ερώτημα είναι τώρα αν το Fox News θα αλλάξει… γραμμή με πρόεδρο τον Λόκλαν Μέρντοχ, καθώς ο 52χρονος γιος του Ρούπερτ Μέρντοχ έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά των απόψεων του Ντόναλντ Τραμπ πολλές φορές ενώ έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε πολλές από τις συμπεριφορές του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, φέρεται να έχει δηλώσει πως αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε αυτό «θα είναι πολύ κακό για τη χώρα»…

Με πληροφορίες από CNN, Reuters / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις