Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Ο Russ Cook είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έτρεξε σε 352 ημέρες όλο το μήκος της Αφρικής: Ποιοι τον αμφισβητούν

Ο Russ Cook είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έτρεξε σε 352 ημέρες όλο το μήκος της Αφρικής: Ποιοι τον αμφισβητούν
Φωτογραφία: Reuters

Ο Russ Cook, κατάφερε και έκανε το ακατόρθωτο, να διασχίζει με τρέξιμο όλο το μήκος της Αφρικής και να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

Ο βρετανός Russ Cook, γνωστός και ως ‘Hardest Geezer‘ έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που χθες Κυριακή (07.04.2024) ολοκλήρωσε με τρέξιμο τη διαδρομή των 10.100 μιλίων από το Ακρωτήριο Agulhas στη Νότια Αφρική έως το Ras Angela στην Τυνησία σε 352 ημέρες.

Διέσχισε 16 χώρες, ήταν δηλαδή σαν να έτρεξε 385 μαραθώνιους, και όπως φαίνεται είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που διέσχισε κατά μήκος την αφρικανική ήπειρο, ενώ επιβίωσε από ένοπλους ληστές, τροφική δηλητηρίαση και προβλήματα με τη βίζα.

Ωστόσο ο ισχυρισμός του αμφισβητήθηκε από ένα μικρό διεθνές αθλητικό σώμα.

Αποτελούμενη από μόλις επτά μέλη, η Παγκόσμια Ένωση Δρομέων (WRA) υποστήριξε ότι ένας από τους ιδρυτές της άξιζε στην πραγματικότητα τον τίτλο αντί για τον Cook.

Η ομάδα δήλωσε ότι ο Δανός αθλητής Jesper Olsen πέτυχε τον άθλο το 2010, όταν έτρεξε 7.949 μίλια από την Τάμπα της Αιγύπτου έως το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική σε 434 ημέρες στο πλαίσιο μιας υπερμαραθώνιας πρόκλησης.

Ο 27χρονος Cook ξεκαθάρισε ότι το ταξίδι του, το οποίο ήταν από το νοτιότερο έως το βορειότερο σημείο της Αφρικής, ήταν 2.113 μίλια μακρύτερο από αυτό του Όλσεν, αλλά η ομάδα είναι ανένδοτη στο ότι ο Όλσεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέτυχε αυτό το κατόρθωμα.

Η WRA δήλωσε ότι, καθώς το μήκος της Αφρικής “υπολογίζεται σε 8.000 χιλιόμετρα [4.971 μίλια] κατά προσέγγιση”, δεν έχει σημασία ότι η απόσταση του Κουκ ήταν μεγαλύτερη.

Ο πρόεδρος Phil Essam δήλωσε στην Telegraph: “Η WRA αναγνωρίζει τον Jesper Kenn Olsen από τη Δανία ως τον πρώτο άνθρωπο που διέτρεξε όλο το μήκος της Αφρικής. Η Παγκόσμια Ένωση Δρομέων αμφισβητεί επομένως τον ισχυρισμό του Βρετανού Ρας Κουκ ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε το μήκος της Αφρικής’.

Ο ίδιος ο Olsen προσπάθησε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Cook, λέγοντας στην εφημερίδα ότι άλλοι δρομείς είχαν ολοκληρώσει παρόμοια μήκη χωρίς να κάνουν διαλείμματα όπως ο Cook.

Ο Γάλλος δρομέας Serge Girard, διέσχισε πέντε ηπείρους και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του χωρίς ούτε μία μέρα διάλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Ο Cook από το Worthing του West Sussex, μετά το τέλος της απίθανης αυτής κούρσας, έπεσε στην αγκαλιά φίλων και θαυμαστών καθώς διέσχιζε τη γραμμή τερματισμού στο βορειότερο σημείο της Τυνησίας.

Έβαλε τα χέρια του στο κεφάλι του με δυσπιστία και τεντώθηκε στην κορυφή ενός βράχου με θέα τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς ήταν περιτριγυρισμένος από δημοσιογράφους και φωτογράφους.

Αφού πέρασε τη γραμμή του τερματισμού φορώντας ένα καπέλο και μια ρετρό φανέλα της εθνικής Αγγλίας, ο Κουκ περπάτησε προς τη θάλασσα και δροσίστηκε κάνοντας μια βουτιά. ‘Είμαι λίγο κουρασμένος. Είμαι λίγο κουρασμένος‘, παραδέχτηκε καθώς στεκόταν γυμνόστηθος στο νερό.

Οι ενθουσιασμένοι οπαδοί φώναζαν “Geezer, Geezer, Geezer”, με έναν να λέει στους δημοσιογράφους: “Ήθελα απλώς να είμαι μέρος αυτού. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας”.

Ο αθλητής, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως πρώην “παχύσαρκος” αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με το αλκοόλ και τον τζόγο.

Ξεκίνησε να τρέχει μεγάλες αποστάσεις όταν συμμετείχε σε έναν ημιμαραθώνιο σε ηλικία 21 ετών.

Αρχικά ήλπιζε να πετύχει τη μεγαλειώδη απόσταση σε 240 ημέρες, αλλά διάφορα εμπόδια καθυστέρησαν τον τερματισμό του κατά περίπου 100 ημέρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις