Κόσμος

Ο Μακρόν προειδοποιεί: «Η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί και να γίνει ανεξάρτητη, κυρίαρχη και πιο ενωμένη»

«Οι ΗΠΑ είναι ιστορικός μας σύμμαχος, το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα αλλάξουν» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος

Με φόντο την έκτακτη σύνοδο που θα διεξαχθεί αύριο (02.03.2025) στο Λονδίνο με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη (06.03.2025) ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε το δικό του «μήνυμα» σχολιάζοντας την στάση των ΗΠΑ και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρώπη.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Πορτογαλίας, ο Μακρόν δήλωσε αρχικά ότι: «Οι ΗΠΑ είναι ο ιστορικός μας σύμμαχος. Το ερώτημα με τις ΗΠΑ είναι: θα αλλάξουν;». Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε πως η εξάρτηση, τόσο οικονομική όσο και στρατιωτική, σταδιακά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ακόμα, τόνισε ότι η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που κατέχει απόλυτη πυρηνική ανεξαρτησία γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «μερικώς εξαρτημένο από τις ΗΠΑ. «Υπάρχει πυρηνική εξοπλιστική εξάρτηση», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι τώρα για την Ευρώπη θα είναι η δεύτερη αφύπνιση», επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στην συνέχεια, ο Μακρόν σχολίασε τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι καμιά φορά οι πράξεις που ακολουθούν διαφέρουν από λόγια που ακούγονται εσπευσμένα.

«Έπρεπε να αφυπνιστούμε πιο νωρίς»

«Αν κάποιος τζογάρει με τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ονομάζεται Βλάντιμιρ Πούτιν και όχι Ζελένσκι. Αυτός ξεκίνησε την επίθεση, αυτός έφερε στο ευρωπαϊκό έδαφος 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, αυτός αντάλλαξε ιρανικά drones βοηθώντας τους στο πυρηνικό πρόγραμμά τους, για να πολεμήσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μας απείλησε με πυρηνικά, μην το αναζητούμε στην πλευρά του Κιέβου αλλά της Μόσχας», είπε ο Μακρόν.

Για την αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο, σχολίασε: «Δεν ξεκίνησε με τον Πρόεδρο Τραμπ, μάς το λένε εδώ και 15 χρόνια μας το λένε, τουλάχιστον. Έπρεπε να αφυπνιστούμε πιο νωρίς. Εδώ και χρόνια λέω πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη κυρίαρχη, πιο ενωμένη, πιο ανεξάρτητη».

Ο Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία «υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη», κι αυτό ισχύει μέχρι και στο διάστημα, όπως δήλωσε. Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο:

«Είχα απέναντι μου το πορτρέτο του Φράνκλιν Ρούζβελτ, που πάλεψε πολύ για να βρίσκονται γύρω από το τραπέζι και δυνάμεις που θεωρούνταν ότι είχαν χάσει στον πόλεμο. Ο Φράνκλιν Ρούζβελτ θα μπορούσε να μας μεταχειριστεί όπως ορισμένοι θέλουν να συμπεριφερθούν στον Ζελένσκι. Πίσω μου ήταν το πορτρέτο του Ρόναλντ Ρίγκαν που υπερασπίστηκε τη διεθνή τάξη απέναντι σε εχθρικές δυνάμεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι ΗΠΑ θα απομακρυνθούν από αυτήν την Ιστορία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αστυνομική εισβολή στο αντιπολιτευόμενο τηλεοπτικό κανάλι TELE1 στην Τουρκία - Συνελήφθη ο διευθυντής, κατηγορείται για «κατασκοπεία»
Ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του προφυλακισμένου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και υπέρ ξένων υπηρεσιών
Αστυνομική επιχείρηση σε τουρκικό κανάλι
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ