Κυριακή, 21 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ο Μπόρις Τζόνσον έγραφε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα το 1986

Μπόρις Τζόνσον
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν φοιτητής είχε γράψει άρθρο το 1986, στο οποίο υπερασπιζόταν έντονα την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και σύμφωνα με τον «Guardian» αποκαλύπτει το μέγεθος της μεταστροφής του σημερινού πρωθυπουργού της Βρετανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριζε τόσο έντονα την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα όταν ήταν φοιτητής, όπου τα λόγια του στο άρθρο θα έκαναν περήφανο οποιονδήποτε στηρίζει τον ίδιο σκοπό.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο του Μπόρις Τζόνσον είχε δημοσιευτεί τότε στο στο Debate, που ήταν κάποτε το επίσημο περιοδικό του Συλλόγου Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford Union Society). Σε αυτό, ο σημερινός πρωθυπουργός της Βρετανίας έγραφε πως τα Μάρμαρα πρέπει να γυρίσουν εκεί που ανήκουν ενώ αποδοκίμαζε κατηγορηματικά τον τρόπο με τον οποίο αποσπάστηκαν από το οικοδόμημα που κάποτε κοσμούσαν.

«Τα Ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να φύγουν από αυτή τη βόρεια, κουλτούρα ενοχής και κατανάλωσης ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: σε μια χώρα του λαμπρού φωτός του ήλιου και του τοπίου του Αχιλλέα», έγραφε στο άρθρο ο Μπόρις Τζόνσον και συμπλήρωνε ότι «θα στεγαστούν σε ένα νέο μουσείο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Ακρόπολη. Θα τα φροντίζουν σχολαστικά. Δεν θα υποστούν σοβαρή ζημιά, όπως στο Βρετανικό Μουσείο το 1938, από μανιακές πλύστρες που τα έτριβαν με χάλκινες βούρτσες».

Ο λόγος που ο Μπόρις Τζόνσον είχε γράψει το άρθρο ήταν επειδή είχε προσκαλέσει τη Μελίνα Μερκούρη για ομιλία στον Σύλλογο Φοιτητών της Οξφόρδης. Ως πρόεδρος της Ένωσης, την είχε προσκαλέσει να είναι η κύρια ομιλήτρια σε συζήτηση στις 12 Ιουνίου 1986 υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα.

Οι κατηγορίες κατά του Λόρδου Έλγιν

Μάλιστα, στο άρθρο του κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για «σοφιστεία και αδιαλλαξία» ενώ παράλληλα καταρρίπτει και την άποψη ότι ο Λόρδος Έλγιν είχε αποκτήσει νόμιμα τα Γλυπτά ως πρεσβευτής της Αγγλίας στην Υψηλή Πύλη.

«Ισχυρές δυνάμεις θα την αναγκάσουν (τη Μερκούρη) να ταξιδέψει στη Βρετανία. Από τη μία είναι παθιασμένο εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και από την άλλη η σοφιστεία και η αδιαλλαξία της βρετανικής κυβέρνησης», έγραφε.

«Και ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις, δεν είναι ένας σάκος με παλιές μπάλες, αλλά ο υπέρτατος καλλιτεχνικός θησαυρός του αρχαίου κόσμου. Η συζήτηση στις 12 Ιουνίου θα σηματοδοτήσει την κλιμάκωση μιας ανανεωμένης εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης, για την επιστροφή στην Ελλάδα της γλυπτικής ενσάρκωσης του πνεύματος του έθνους», σημείωνε ακόμη στο άρθρο του.

Ήταν κατηγορηματικός και απέναντι στον Λόρδο Έλγιν, γράφοντας ότι εκμεταλλεύτηκε τη «σχεδόν αναρχία» στην Ελλάδα που τελούσε υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ότι είχε επιδιώξει να τα αποκτήσει για να διασκεδάσει τη «νεαρή και ανήσυχη σύζυγό του», που είχε «την ακόρεστη επιθυμία για δώρα ενός κακομαθημένου κοριτσιού».

«Ήταν στην Ακρόπολη που συνειδητοποίησε ότι είχε βρει λίγα πράγματα που θα μπορούσαν να τη διασκεδάσουν. Χειραγωγώντας την εξάρτηση της Τουρκίας από τη Βρετανία για στρατιωτική υποστήριξη, εξασφάλισε από τον Σουλτάνο ένα φιρμάνι για να αφαιρέσει “μερικά κομμάτια πέτρας” που έτυχε να βρίσκονται στην Ακρόπολη. Η ερμηνεία αυτής της φράσης από τον Έλγιν ήταν τουλάχιστον φιλελεύθερη», σημείωνε ακόμη ο Τζόνσον σε εκείνο το άρθρο.

Στο σήμερα

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον, όντας πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα και πρέπει να παραμείνουν στο Λονδίνο.

Ο «Guardian» σημειώνει ακόμη ότι από τότε που μπήκε στην πολιτική, έχει απορρίψει κάθε ιδέα επαναπατρισμού και υπενθυμίζει επιστολή του το 2012, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, στην οποία έγραφε πως ιδανικά, τα γλυπτά θα έπρεπε να είχαν παραμείνει στη θέση τους, αλλά η απομάκρυνσή τους από το Βρετανικό Μουσείο θα ισοδυναμούσε με «σοβαρή και ανεπανόρθωτη απώλεια».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις