Δευτέρα, 17 Ιουν.
25oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε το βίντεο με τον όρο «ενοποιημένο Ράιχ» για την προεκλογική του εκστρατεία

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε το βίντεο με τον όρο «ενοποιημένο Ράιχ» για την προεκλογική του εκστρατεία
REUTERS

Ο Ντόναλντ Τραμπ «κατέβασε» το βίντεο στο οποίο αναγράφεται η φράση «ενοποιημένο Ράιχ» από τα social media μετά τον σάλο που προκλήθηκε. 

Μετά την απόφαση του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ να ανεβάσει στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο αναφέρεται μέσα ο όρος «ενοποιημένο Ράιχ», ξέσπασε κύμα αντιδράσεων κατά του πρώην Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατεβαίνει ξανά υποψήφιος στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει κάνει μια σειρά εμπρηστικών σχολίων κατά την προεκλογική εκστρατεία του, αποκαλώντας «παράσιτα» τους πολιτικούς αντιπάλους και και λέγοντας ότι οι μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στις ΗΠΑ «δηλητηρίασαν το αίμα της χώρας μας». Οι δηλώσεις αυτές επικρίθηκαν δριμύτατα από τους Δημοκρατικούς και ορισμένους ιστορικούς που λένε ότι απηχούν τη ρητορική των Ναζί.

Το διαγραμμένο πλέον βίντεο παρουσίαζε μια θετική εικόνα της χώρας στην περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κερδίσει τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν τον ερχόμενο Νοέμβριο, παρουσιάζοντας υποθετικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων για την ακμάζουσα οικονομία και την καταστολή της μετανάστευσης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Σε δύο σημεία του βίντεο, το κείμενο κάτω από έναν μεγαλύτερο τίτλο εφημερίδας γράφει: «Η βιομηχανική ισχύς αυξήθηκε σημαντικά (…) ωθούμενη από τη δημιουργία ενός ενιαίου Ράιχ». Το κείμενο είναι κάπως θολό και δύσκολα διαβάζεται με την πρώτη ματιά.

Η εκπρόσωπος του εκλογικού επιτελείου του πρώην προέδρου δήλωσε ότι το βίντεο δημιουργήθηκε από κάποιον εκτός της εκστρατείας και κοινοποιήθηκε από έναν υπάλληλο ο οποίος δεν παρατήρησε τη λέξη «Ράιχ» πριν το αναρτήσει. «Ο Τραμπ την ώρα εκείνη ήταν στο δικαστήριο», εξήγησε η ίδια. Ωστόσο ο ίδιος δεν απάντησε σε έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε, ενώ ήταν καθ’ οδόν για το δικαστήριο, για το θέμα αυτό σήμερα (21.05.2024).

Το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν επέκρινε τη χρήση μιας λέξης που συχνά συνδέεται με το Τρίτο Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ. «Αμερική, σταμάτα το σκρολάρισμα και δώσε προσοχή. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίζει παιχνίδια: λέει στην Αμερική ακριβώς τι σκοπεύει να κάνει αν ξανακερδίσει την εξουσία. Να κυβερνήσει ως δικτάτορας ενός ενιαίου Ράιχ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του προεκλογικού επιτελείου του Μπάιντεν, Τζέιμς Σίνγκερ.

Ο Σίνγκερ κατηγόρησε επίσης τον Τραμπ ότι «παπαγαλίζει» το μανιφέστο του Χίτλερ, το βιβλίο «Ο αγών μου». Ωστόσο, το κείμενο στο βίντεο φαίνεται ότι είναι αντιγραφή από μια σελίδα της Wikipedia για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που αναφέρεται εν μέρει στα γεγονότα πολύ πριν από την ανάρρηση του Χίτλερ στην εξουσία.

«Η γερμανική βιομηχανική ισχύς και παραγωγή αυξήθηκαν σημαντικά μετά το 1871, ωθούμενες από τη δημιουργία ενός ενιαίου Ράιχ» γράφει αυτή η σελίδα.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε σε δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Μπάιντεν μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος ότι ο πρόεδρος θα μιλήσει αργότερα σήμερα για το περιστατικό αυτό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις