Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στο Νιου Χάμσαϊρ – Ένα βήμα πιο κοντά στο χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στο Νιου Χάμσαϊρ – Ένα βήμα πιο κοντά στο χρίσμα των Ρεπουμπλικανών
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πάρει ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αφού κέρδισε χθες Τρίτη (23.1.2024) στην εσωκομματική ψηφοφορία στο Νιου Χάμσαϊρ, επικρατώντας της πρώην πρεσβεύτριας στον ΟΗΕ, της Νίκι Χέιλι.

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του μεγάλου φαβορί, σύμφωνα με τις προβλέψεις και στατιστικές προβολές μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίζει 53,6% και η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας 44,9%, με 18% των ψήφων καταμετρημένο, στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χάμσαϊρ.

Ο πρώην πρόεδρος, νικητής της πρώτης ψηφοφορίας που διεξήχθη στην Άιοβα την περασμένη εβδομάδα, έκανε άλλο ένα βήμα για να εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Edison Research, ο Ντόναλντ Τραμπ θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 11 αντιπροσώπους στο συνέδριο σε αυτή την πολιτεία, η Νίκι Χέιλι 8, ενώ 3 μένουν να κατανεμηθούν.

Νίκι Χέιλι: «Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει»

Η Νίκι Χέιλι παραδέχθηκε χθες Τρίτη το βράδυ την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά τόνισε πως παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε η Νίκι Χέιλι σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο κ. Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη», του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η ομάδα του Μπάιντεν «περιμένει» τον Τραμπ αντίπαλο στις εκλογές

Μετά τη νίκη του στο Νιου Χάμσαϊρ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν σίγουρα εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός του για να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, εκτίμησε η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Τα αποψινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν κλειδώσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», ανέφερε η Τζούλι Τσάβες Ροδρίγκες, η διευθύντρια της ομάδας του κ. Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις