Κόσμος

Ο Ολάντ να πρότεινε να φυλαχθούν οι αρχαιότητες της Συρίας στο Μουσείο Λούβρου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πρότεινε σήμερα ο αποθηκευτικός χώρος του μουσείου του Λούβρου, που πρόκειται να λειτουργήσει από το 2019 στη βόρεια Γαλλία, να φιλοξενήσει επίσης τις απειλούμενες αρχαιότητες του Ιράκ και της Συρίας.

“Η βασική αποστολή του κέντρου του Λιεβέν θα είναι να στεγάσει τις αποθήκες του μουσείου του Λούβρου”, που βρίσκεται στο Παρίσι. Θα έχει ωστόσο “και μια άλλη αποστολή που δυστυχώς συνδέεται με τα γεγονότα, το δράμα, τις τραγωδίες που ζούμε στον κόσμο, εκεί όπου τα έργα τέχνης κινδυνεύουν επειδή οι τρομοκράτες, επειδή οι βάρβαροι αποφάσισαν να τα καταστρέψουν” και ιδίως “εκείνα που βρίσκονται στη Συρία και το Ιράκ”, δήλωσε ο Ολάντ.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στη διεθνή σύνοδο για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στο Άμπου Ντάμπι, παρουσία εκπροσώπων από περίπου 40 χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η γαλλική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει ότι τα έργα αυτά θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στο Λιεβέν.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Ολάντ είχε ανακοινώσει την ίδρυση ενός παγκόσμιου ταμείου για τη διάσωση της απειλούμενης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το ταμείο αυτό, που σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία θα μπορούσε να συγκεντρώσει πόρους ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, θα δημιουργηθεί με την ευκαιρία της συνόδου του Άμπου Ντάμπι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου.

Το Λούβρο, το μουσείο που δέχεται ετησίως τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο, αποφάσισε να κατασκευάσει στο Λιεβέν, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το Παρίσι, έναν αποθηκευτικό χώρο όπου θα μπορούν να στεγαστούν πολλά έργα ώστε να διαφυλαχθούν κυρίως από μια ενδεχόμενη άνοδο της στάθμης του Σηκουάνα.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οργή Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ για τις διαρροές από τη «συνάντηση ειρήνης» με τον βασιλιά Κάρολο – Κοκτέιλ στη βεράντα και διπλωματία σε κρίση
Το στρατόπεδο των Σάσσεξ έκανε λόγο προσπάθεια υπονόμευσης ενός εύθραυστου διαλόγου επαναπροσέγγισης με την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στην επαρχία Μαλούκου στην Ινδονησία - Δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι
Το απέραντο ινδονησιακό αρχιπέλαγος βιώνει συχνούς σεισμούς λόγω της θέσης του στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, ένα τόξο έντονης σεισμικής δραστηριότητας όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες
Σεισμός στην Ινδονησία