Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ο Ομπάμα “έδωσε” Τραμπ: Θα μείνει πιστός στο ΝΑΤΟ

Ο Ομπάμα “έδωσε” Τραμπ: Θα μείνει πιστός στο ΝΑΤΟ

Πολλά μπορεί να είπε κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά το ένα μετά το άλλο τα… “ξεχνάει”. Και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα “έδωσε”… στεγνά τον διάδοχό του Ντόναλντ Τραμπ. “Θα μείνει πιστός στο ΝΑΤΟ” είπε λίγο πριν αναχωρήσει για το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και στη συνέχεια τη Γερμανία.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της χώρας με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο ίδιος σε όσους θα συναντήσει στην Ευρώπη.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα κάνει στο τελευταίο του υπερατλαντικό ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που μπορεί να ανησυχούν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, ο οποίος έχει ασκήσει δριμεία κριτική στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ κατά την προεκλογική του καμπάνια για το ότι δεν πληρώνουν αρκετά για τη δική τους άμυνα και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν ένα άνισα υψηλό ποσό το οποίο είναι υπερβολικό, δεδομένων των παγκοσμίων αλλαγών.

Όπως αποκάλυψε ο Ομπάμα, στην πρόσφατη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ έδωσε ενδείξεις ότι έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ. “Εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την διατήρηση των βασικών στρατηγικών μας σχέσεων. Οπότε, ένα από τα μηνύματα που θα μπορέσω να μεταβιβάσω είναι η δέσμευσή του για το ΝΑΤΟ και την υπερ-Ατλαντική συμμαχία”, είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

“Μια από τις πιό σημαντικές λειτουργίες τις οποίες μπορώ να υπηρετήσω στο στάδιο αυτό (…) είναι να γνωστοποιήσω (σ.σ στους συμμάχους) ότι δεν υπάρχει μείωση της αποφασιστικότητας όσον αφορά τη δέσμευση της Αμερικής στη διατήρηση μιας δυνατής και δυναμικής σχέσης με το ΝΑΤΟ και (είναι) η αναγνώριση ότι αυτές οι συμμαχίες δεν είναι απλώς καλές για την Ευρώπη, είναι καλές και για τις ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Φυσικά και ανησυχώ για τον Τραμπ»

Παρά τα καλά λόγια που είπε (ξανά) για τον Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν… απόλυτα ειλικρινής όταν αναφέρθηκε στον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο. Αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Τραμπ να διορίσει ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου τον Στιβ Μπάνον, έναν εκπρόσωπο της ακροδεξιάς και δεν έκρυψε ότι… ανησυχεί.

Αποκάλυψε ότι στη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο μετά τις εκλογές είπε στον Τραμπ πως “εξαιτίας της σφοδρότητας της προεκλογικής εκστρατείας είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσει να στείλει μηνύματα ενότητας και να προσεγγίσει τις μειονοτικές ομάδες, τις γυναίκες και άλλους που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το πνεύμα που επικράτησε προεκλογικά”.

Απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις σχετικά με τα όσα είχε πει και ο ίδιος προεκλογικά (σ.σ. πως ο Τραμπ είναι ανίκανος να γίνει πρόεδρος) και τόνισε ότι “δεν πιστεύω ότι είναι ιδεολόγος και εκτιμώ πως στο τέλος της μέρας είναι ρεαλιστής, γεγονός που μπορεί να του φανεί χρήσιμο από την στιγμή που έχει ικανούς ανθρώπους γύρω του. Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει προς τα πού βαδίζει”.

“Αν έχω ανησυχίες; Φυσικά και έχω” είπε ο Ομπάμα, παραδεχόμενος το… αυτονόητο: “εκείνος και εγώ διαφέρουμε σε πάρα πολλά θέματα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε