Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο Πούτιν στο Πεκίνο τον Ιούνιο – Στο επίκεντρο οι σχέσεις Κιμ – Τραμπ

Ο Πούτιν στο Πεκίνο τον Ιούνιο – Στο επίκεντρο οι σχέσεις Κιμ – Τραμπ

Ενίσχυση του πλαισίου της σινο-ρωσικής στρατηγικής συνεργασίας, ο κύριος σκοπός της επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα στις αρχές Ιουνίου. Στην ατζέντα, επίσης, η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και τα θέματα του Ιράν και φυσικά της Βόρειας Κορέας.

Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, αποσκοπεί η Μόσχα από τις επικείμενες συνομιλίες του Ρώσου Προέδρου στο Πεκίνο στις 9-10 Ιουνίου. Επιθυμούμε την ενίσχυση των σινο-ρωσικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών Ιγκόρ Μοργκούλοφ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί την Κίνα το διήμερο 9-10 Ιουνίου, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες των ηγετών των χωρών που είναι μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO). Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και τέσσερις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες: το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Το Ιράν έχει θέση παρατηρητή στους κόλπους του Οργανισμού.

Κατάφορτη η ατζέντα Πούτιν – Σι

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα εξετάσουν, ακόμη, την τρέχουσα διεθνή επικαιρότητα. Σε αυτήν κυριαρχούν οι τελευταίες εξελίξεις με τα πυρηνικά οπλοστάσια του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Επιπλέον, το Κρεμλίνο απασχολεί σοβαρά η δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Είναι λογικό οι παλινδρομήσεις στο μέτωπο των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Πιονγιάνγκ και την Τεχεράνη να απαιτούν εγρήγορση, τόσο στο Πεκίνο όσο και τη Μόσχα. Τα νέα δεδομένα στο τρίγωνο ΗΠΑ-Ιράν-Βόρειας Κορέας, διαμορφώνουν μία ρευστότητα και αβεβαιότητα. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπαναχώρησε από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, ενώ η σχέση του αρχηγού του Λευκού Οίκου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν περνά από χίλια κύματα. Πότε προσέγγιση και πότε απομάκρυνση με την πρώτη ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών να παραμένει στον αέρα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις