Κυριακή, 21 Απρ.
13oC Αθήνα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δηλώνει ότι μια παραίτησή του δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη χώρα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δηλώνει ότι μια παραίτησή του δεν θα έλυνε τα προβλήματα στη χώρα
Φωτογραφία: Reuters

Υπό πίεση μετά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε σήμερα ότι θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του αν αυτό έλυνε τα προβλήματα της χώρας, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτό θα χειροτέρευε τα πράγματα.

Η δήλωσή του αυτή προς έναν βουλευτή της αντιπολίτευσης αντανακλά την αυξανόμενη πίεση στον Πασινιάν από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τον έλεγχο της αρμενικής κατοικημένης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο μήνα. Έκτοτε, πάνω από 100.000 άνθρωποι – το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Καραμπάχ – έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και έχουν βρει καταφύγιο στην Αρμενία, μια χώρα μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Πασινιάν, πρωθυπουργός της χώρας από το 2018, τόνισε ότι η Αρμενία πάντα αντιμετώπιζε προκλήσεις.

«Θα το πω ευθέως: Αν γνώριζα ότι, για παράδειγμα, με την παραίτησή μου ή με την απομάκρυνσή μου όλες αυτές οι προκλήσεις θα επιλύονταν, θα το έκανα την επόμενη στιγμή γιατί, σε αντίθεση με εσάς, δεν είμαι προσκολλημένος και ποτέ δεν ήμουν προσκολλημένος στην καρέκλα μου», δήλωσε ο Πασινιάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress.

«Ωστόσο, όλη η ανάλυσή μου δείχνει ότι αυτό θα οδηγούσε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Και αυτός είναι επίσης ο λόγος που αυτό (σ.σ. η παραίτηση) δεν συμβαίνει», πρόσθεσε.

Διαδηλωτές καλούν τον Πασινιάν να παραιτηθεί λόγω της εξέλιξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια εξέλιξη που οι περισσότεροι Αρμένιοι χαρακτηρίζουν εθνική τραγωδία που οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Παρών στη Σύνοδο Κορυφής στη Γρανάδα

Ο Νικόλ Πασινιάν θα μεταβεί στη Γρανάδα για συνομιλίες με ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αναφορές ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ισπανική πόλη.

Αζέρικα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ο Αλίεφ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε μια συνάντηση, με τη μεσολάβηση της ΕΕ στην Ισπανία, όπου θα μπορούσε να είχε συνομιλίες με τον Πασινιάν.

Ένας Αζέρος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αζέρος πρόεδρος αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια τέτοια συνάντηση εξαιτίας των πρόσφατων ενδείξεων της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς το Γερεβάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Πασινιάν εξέφρασε τη λύπη του που χάθηκε η ευκαιρία να έχει συνομιλίες με τον Αλίεφ και δήλωσε έτοιμος να υπογράψει ένα έγγραφο που όπως δήλωσε συνιστά «σημαντική πρόοδο» για τις ειρηνευτικές συνομιλίες των δύο χωρών.

Η πενταμερής συνάντηση με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη, στη Γρανάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις