Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ο Τραμπ αυτοαποθεώνεται για τη Συρία και “κράζει” Τριντό και… Κίνα

Ο Τραμπ αυτοαποθεώνεται για τη Συρία και “κράζει” Τριντό και… Κίνα
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε πάρει… χαμπάρι τι γίνεται στην Ιντλίμπ της Συρίας. Του “άνοιξε τα μάτια” μια γυναίκα και τώρα αποθεώνει τον εαυτό του!

Τι κι αν είναι πρόεδρος μιας υπερδύναμης; Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήξερε τι γίνεται στην Ιντλίμπ της Συρίας. Μια γυναίκα ήταν εκείνη που του… άνοιξε τα μάτια και τώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποθεώνει τον εαυτό του. Δεν είναι fake news από κάποιο μέσο το οποίο συνήθως βρίζει. Είναι όσα είπε ο ίδιος. Χωρίς ίχνος ντροπής…

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για την 73η Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Άνοιξε το… κουτάκι και είπε πολλά. Από το ότι δεν είχε ιδέα τι γίνεται στην Ιντλίμπ της Συρίας (σε μια χώρα όπου ενεργούν αμερικανικά στρατεύματα, που ο ίδιος έχει δώσει εντολή για επίθεση, όπου είναι σε εξέλιξη επταετής εμφύλιος) μέχρι την Κίνα και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο πλανητάρχης που ζει τον κόσμο του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, λοιπόν, είπε στους δημοσιογράφος ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας – τελευταίο προπύργιο των ανταρτών. Κι ας βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της, Ρωσίας. Την έμαθε (την Ιντλίμπ) όταν μια γυναίκα σε προεκλογική του συγκέντρωση του… άνοιξε τα μάτια, πριν από περίπου έναν μήνα.

Τι κι αν ο ΟΗΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην περιοχή; Τι κι αν έχουν προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που οι δυνάμεις του Άσαντ επιτεθούν υπάρχει κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής. Ο Τραμπ κοιμόταν τον… ύπνο του δικαίου. Μάλλον ο Αμερικανός πρόεδρος δεν… έμαθε και για τη συμφωνία Πούτιν – Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα για να μη γίνει η επίθεση από το συριακό καθεστώς. Ή μάλλον έμαθε αλλά κατά τη γνώμη του, ήταν εκείνος που σταμάτησε την επίθεση. Και γι’ αυτό αποθέωσε τον… εαυτό του!

Ο Τραμπ είπε ότι εκείνος (κι ένα tweet του) έπεισε τη Ρωσία, το Ιράν και τη Συρία να μην κάνουν την επίθεση. Ήταν 4 Σεπτεμβρίου όταν tweet-αρε καλώντας τις παραπάνω χώρες να μην κάνουν το «μοιραίο ανθρωπιστικό σφάλμα αν λάβουν μέρος σε αυτή την ενδεχόμενη ανθρώπινη τραγωδία».

«Η Συρία είναι σε χάος και εγώ ήμουν ο υπεύθυνος (σ.σ. που σταμάτησε την επίθεση!) και ελπίζω ότι αυτό δεν θα αλλάξει», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στο tweet του είπε πως με αυτό «είπα ‘μην το κάνετε’».

Το… επίμαχο tweet

Η γυναίκα που του άνοιξε τα μάτια

Την ημέρα που έκανε το tweet ο Τραμπ (παραδέχτηκε) είχε μάθει για την κατάσταση στην Ιντλίμπ από μια γυναίκα που του μίλησε κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής του ομιλίας. Ο ίδιος ήταν που περιέγραψε το περιστατικό: «Ήμουν σε μια συνάντηση με πολλούς υποστηρικτές και μια γυναίκα σηκώθηκε και είπε ότι υπάρχει μια επαρχία στη Συρία όπου κατοικούν σήμερα 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι Ιρανοί, οι Ρώσοι και οι Σύροι έχουν περικυκλώσει την επαρχία αυτή και πρόκειται να σκοτώσουν την αδερφή μου και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους ώστε να εξοντώσουν 25.000 με 30.000 τρομοκράτες.

Φωτογραφία Reuters

Είπα ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Δεν είχα ακούσει για την επαρχία Ιντλίμπ. Επέστρεψα και πήρα τους αποτυχημένους New York Times και τους άνοιξα… όχι την πρώτη σελίδα, αλλά υπήρχε ένα πολύ μεγάλο ρεπορτάζ και είπα ουάου, αυτή είναι η ίδια ιστορία που η γυναίκα μου είπε και δυσκολεύτηκα να το πιστέψω και είπα πως, γιατί κάποιος να το έκανε αυτό;».

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι το ρεπορτάζ επισήμαινε ότι η επίθεση θα μπορούσε να ξεκινούσε την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό, είπε, έκανε το tweet και έδωσε εντολές στα στελέχη του, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον να «μην το επιτρέψουν να συμβεί».

Και αφού, όπως είπε, δεν περιμένει από κανέναν να του δώσει τα εύσημα, το έκανε μόνος του. «Κανείς δεν πρόκειται να μου το πιστώσει, αλλά δεν πειράζει, επειδή οι άνθρωποι γνωρίζουν, αλλά είχα περισσότερους Σύρους να με ευχαριστούν για αυτό… Αυτό συνέβη πριν τέσσερις εβδομάδες, το έληξα αυτό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Φωτογραφία Reuters

Κράξιμο σε Τριντό και Σι Ζινπινγκ

Πέρα από την αυτοαποθέωση, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια κακή κουβέντα για τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό αλλά και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπινγκ.

Για τον Τριντό υποστήριξε ότι του… έκλεισε την πόρτα στα μούτρα, όταν ο πρωθυπουργός του Καναδά ζήτησε να τον συναντήσει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και το έκανε εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA (σ.σ. τη συμφωνία για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές των χωρών της Βόρειας Αμερικής), που δεν σημειώνουν πρόοδο και οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες.

Ο Τραμπ τόνισε ότι δεν θα δεχτεί να συναντηθεί με τον Τριντό «επειδή οι δασμοί του είναι πολύ υψηλοί και εκείνος δεν φαίνεται να θέλει να κινηθεί και του είπα ‘ξέχνα το και ειλικρινά σκεφτόμαστε να φορολογήσουμε αυτοκίνητα που έρχονται στις ΗΠΑ από τον Καναδά‘. Αυτή είναι η μερίδα του λέοντος. Αυτό είναι το μεγάλο», είπε.

Φωτογραφία Reuters

Ο εκπρόσωπος του Καναδού πρωθυπουργού διέψευσε ότι ο Τριντό ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τραμπ, σημειώνοντας ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θα κάνει περαιτέρω σχόλια για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

Από το… στόμα του Τραμπ δεν γλίτωσαν η Κίνα και ο πρόεδρός της Σι Ζινπίνγκ. Ο οποίος «ίσως να μην είναι πλέον φίλος του», όπως είπε. «Αλλά πιστεύω ότι με σέβεται», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Πεκίνο πως αναμειγνύεται στην αμερικανική πολιτική σκηνή με στόχο να εμποδίσει την νίκη των Ρεπουμπλικάνων (και κατ’ επέκταση τη δική του) στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. «Δεν θέλουν να κερδίσω ή να κερδίσουμε (σ.σ. οι Ρεπουμπλικάνοι), γιατί είμαι ο πρώτος πρόεδρος που προκαλεί την Κίνα στο θέμα του εμπορίου και εμείς κερδίζουμε στο εμπόριο σε κάθε επίπεδο. Δεν θέλουμε αυτοί να ανακατευτούν στις επερχόμενες εκλογές μας». Είπε δε ότι έχει και στοιχεία και θα τα δώσει στη δημοσιότητα.

Η Κίνα του απάντησε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι. «Απορρίπτουμε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της Κίνας και ζητούμε από τις άλλες χώρες να σεβαστούν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και να μην αναμιγνύονται στις δικές μας εσωτερικές υποθέσεις», είπε ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Κατά τον Τραμπ, πάντως, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δεν έχει «απολύτως κανέναν αντίκτυπο» στην αμερικανική οικονομία. «Πρέπει να επαναφέρουμε την ισότητα. Οπότε, βρισκόμαστε σήμερα στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, στο 25%», τόνισε αναφερόμενος στους δασμούς που έχει επιβάλει σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. «Και είναι πολλά χρήματα που εισέρχονται στα ταμεία μας και δεν έχει κανένα απολύτως αντίκτυπο στην οικονομία μας», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε και για τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν μετά τις φήμες ότι εκείνος θα παραιτηθεί ή θα απολυθεί, με αφορμή ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times που υποστήριζε ότι πρότεινε άλλα μέλη της κυβέρνησης να επικαλεστούν ένα άρθρο του συντάγματος για να απομακρύνουν τον Τραμπ από τα καθήκοντά του ως ανίκανο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι προτιμά να διατηρήσει στο πόστο του. «Μιλάω μαζί του. Είχαμε μια καλή συζήτηση. Είπε ότι ποτέ δεν το είπε. Είπε ότι δεν το πιστεύει. Είπε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό σε μένα. Και ήταν πολύ ευγενικός. Και θα δούμε», είπε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε μια λύση ενός κράτους για την επίλυση του Μεσανατολικού αν αυτό είναι η προτίμηση των εμπλεκομένων πλευρών.

«Αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος, είμαι εντάξει με αυτό. Αν θέλουν δύο κράτη, είμαι εντάξει με αυτό. Είμαι χαρούμενος αν αυτοί είναι χαρούμενοι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις