Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ο Τραμπ τελείωσε πολιτικά μετά το Καπιτώλιο – Ποιος τον έπεισε να κάνει το βίντεο μεταμέλειας

Ο Τραμπ τελείωσε πολιτικά μετά το Καπιτώλιο – Ποιος τον έπεισε να κάνει το βίντεο μεταμέλειας

Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όσα μέλη της οικογένειάς του είχαν πολιτικές βλέψεις, έβαψαν τα χέρια τους με αίμα. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήθελε να κάνει την τελευταία του δήλωση προκειμένου να αλλάξει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του.

Η πρώτη του θητεία ήταν «μόνο η αρχή». Αυτό υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ στους οπαδούς του στο μήνυμά του μέσω βίντεο που ανέβασε στο twitter. Πολλοί το ερμήνευσαν ως προάγγελο υποψηφιότητας τις εκλογές του 2024. Μπορεί να γίνει αυτό μετά τα όσα έγιναν στο Καπιτώλιο;

Η απάντηση μοιάζει αρνητική. Στο Καπιτώλιο, οι (ακροδεξιοί και υπέρμαχοι των θεωριών συνωμοσίας) οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ δεν καταπάτησαν απλά κάθε έννοια Δημοκρατίας, δεν μπούκαραν με όπλα στο ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας αλλά το «ντου» τους άφησε πίσω του πέντε νεκρούς.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο αλλά και η άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και τώρα, μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν, ίσως του κοστίσει το πολιτικό του μέλλον.  

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις λένε ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει… ξεφύγει, ειδικά μετά την άρνηση του Πενς να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν θέλω να είμαι φίλος σου» φέρεται να είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στον αντιπρόεδρό του και μέχρι τώρα εκ των πιο πιστών συνεργατών του όταν εκείνος κατά τη διάρκεια γεύματος, σύμφωνα με το Business Insider και τη Wall Street Journal προσπάθησε να του εξηγήσει ότι δεν μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Click4More Δημοκρατικοί: Αν δεν ρίξει τον Τραμπ ο Πενς θα το κάνουμε εμείς

Τα όσα έχει κάνει, η «φωτιά» που έχει βάλει όλες αυτές της μέρες, τους μήνες, τα χρόνια, βάζουν το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ σε κίνδυνο και έχουν αμαυρώσει τις προοπτικές για τα βασικά στελέχη του και τα μέλη της οικογένειάς του. Ίσως γι’ αυτό να ψάχνει τρόπους να δώσει χάρη στον εαυτό του, σε μέλη της οικογένειάς του και φίλους του.

Ο Τραμπ δεν έκρυψε ποτέ ότι ήθελε δεύτερη θητεία και έκανε τα πάντα για να την έχει. Δεν έχει κρύψει ποτέ ούτε και την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος. Κάποιοι θεωρούσαν ότι θα έπαιζε και σημαντικό ρόλο στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων τα επόμενα χρόνια. Μπορεί; Νυν και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης μάλλον κλίνουν προς το όχι.

Click4More Οι εισβολείς του Καπιτωλίου: Ο γιος δικαστή, ο σύζυγος γιατρού, ο «Σαμάνος» και άλλοι

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ήταν εκείνος που την περασμένη Τετάρτη είπε στον όχλο να πάει στο Καπιτώλιο (θα περπατήσω μαζί σας τους είχε πει αλλά προτίμησε να βλέπει τα πάντα από την τέντα που είχε στήσει), κανείς δεν ξεχνάει ότι ενώ είχαν εισβάλει στο κτίριο, είχε πυροβοληθεί μια γυναίκα, είχε σοκαριστεί όλος ο κόσμος, εκείνος αρνούνταν να καταδικάσει ούτε και τους κάλεσε άμεσα να φύγουν.

Η στάση του αυτή έκανε ακόμη και στενούς του συνεργάτες να παραιτηθούν. Να τον εγκαταλείψουν. Πολλοί είπαν ότι αυτή η στάση του άλλαξε την εξίσωση σε ό,τι αφορά την για την μετεκλογική του πορεία.

«Ήταν παράλειψη καθήκοντος ως αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και νομίζω ότι θα δεχθεί θανάσιμο πλήγμα από μια πολιτική καριέρα στο μέλλον», δήλωσε πρώην εργαζόμενος του Λευκού Οίκου που εργάστηκε για τον Τραμπ. «Τα χέρια βάφτηκαν με αίμα. Πέθανε μια γυναίκα (σ.σ. η δήλωση έγινε πριν γίνουν γνωστοί οι άλλοι τέσσερις θάνατοι)».

Στίγμα χωρίς επιστροφή

«Δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό που συνέβη. Ήταν ανταρσία. Δεν βλέπω πώς μπορεί να υπάρχει μέλλον», δήλωσε άλλος πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στον Τραμπ και τους κορυφαίους συμβούλους του. «Νομίζω ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παρέμειναν και που δεν εκφράζουν ανοικτά τη γνώμη τους, ούτε τουλάχιστον παραιτούνται αθόρυβα, θα έχουν στιγματιστεί για πάντα».

Click4More Νέρωνας ο Τραμπ έβλεπε με παρέα το Καπιτώλιο να «καίγεται»

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μίλησε με… όνομα και επώνυμο: Μάικ Πομπέο. Τον πρώην επικεφαλής της CIA, νυν υπουργό Εξωτερικών και άνθρωπο που ίσως τρέφει φιλοδοξίες για την προεδρία και (δημόσια τουλάχιστον) στηρίζει τον Τραμπ.

Ο αξιωματούχος κατέκρινε τον Πομπέο γιατί δεν έκανε αρκετά για να καταδικάσει τα όσα συνέβησαν. Αντίθετα, ανέβασε μήνυμα στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη βία. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η υπουργός Μεταφορών Ιλέιν Τσάο υπέβαλε χθες (07.01.20210) την παραίτησή της, όπως και η υπουργός Παιδείας Μπέτσι ΝτεΒός, που επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου για την πρόκληση του χάους στο Καπιτώλιο. Την αποχώρησή τους έχουν ανακοινώσει και άλλοι, χαμηλότερης βαθμίδας, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως το τέλος της κυβέρνησης του Τραμπ.

Με την πίεση της Ιβάνκα

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε μία κίνηση που μέχρι στιγμής είναι ό,τι πιο κοντινό στην παραδοχή της ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, δημοσιοποίησε χθες βράδυ ένα βίντεο υποσχόμενος μια ομαλή μετάβαση στη «νέα κυβέρνηση» και χαρακτηρίζοντας τις βιαιότητες στο Καπιτώλιο «αποτρόπαια επίθεση».

Ωστόσο η δήλωση έγινε με καθυστέρηση και ύστερα από παρέμβαση της κόρης του Ιβάνκα, σύμφωνα με εν ενεργεία αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που σημείωσε ότι το πολιτικό πλήγμα από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θα επεκταθεί στα μέλη της οικογένειάς του, όπως στη νύφη του Λάρα Τραμπ, που φιλοδοξεί να είναι υποψήφια για τη Γερουσία στη Βόρεια Καρολίνα.

Click4More Αυτοί είναι οι 4 νεκροί του Καπιτωλίου – Όλοι φανατικοί του Τραμπ και λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας

Οι πρώην αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters για αυτό το άρθρο υπήρξαν γενικά υποστηρικτικοί προς τον πρόεδρο, ακόμα και μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις του σε προηγούμενες περιόδους της προεδρικής θητείας.

Ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά κατά την περίοδο μετά τις εκλογές, κεφαλαιοποιώντας την δυσαρέσκεια που ο ίδιος υποδαύλισε με τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι του έκλεψαν τις εκλογές μέσω εκτεταμένης νοθείας. Ωστόσο άλλος πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η ικανότητα του προέδρου να συγκεντρώνει χρήματα θα περιοριστεί τώρα, με την εξαίρεση μικρών δωρεών από ορισμένους, ακόμα ένθερμους, οπαδούς στην πολιτική του βάση.

Πολλοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος τού έχουν γυρίσει την πλάτη λόγω της βίας, κάτι που μπορεί να περιορίσει την επιρροή του Τραμπ στο πολιτικό μέλλον των Ρεπουμπλικανών όσο και το δικό του. Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που ανέκαθεν υπερασπιζόταν τον πρόεδρο, δήλωσε την Τετάρτη το βράδυ ότι «ως εδώ και μη παρέκει» και πως ο Μπάιντεν είχε εκλεγεί νόμιμα.

«Δεν νομίζω ότι θα εκλεγεί σε κάποια άλλη θέση», δήλωσε ένας τρίτος, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αναφερόμενος στον Τραμπ. «Με το πέρασμα του χρόνου, θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή και θα έχει μεγάλο ρεύμα αλλά…. νομίζω ότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες να είναι υποψήφιος για κάτι άλλο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις