Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Τσαβούσογλου αλλάζει τα σύνορα της Ευρώπης: Δεν ξεκινούν από την Ελλάδα

Τσαβούσογλου

Μπορεί ο Ερντογάν να μην είπε κουβέντα μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της Ε.Ε., τα είπε όμως όλα σήμερα (10.03.2020) το πρωί ο υπουργός των Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέχρι τώρα η Τουρκία άλλαζε τους χάρτες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα, αλλάζει και τα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό είπε ο Τσαβούσογλου ούτε λίγο ούτε πολύ! Ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν ξεκινούν από την ελληνοτουρκική μεθόριο, αλλά από τα ανατολικά και νότια της Τουρκίας…

Click4more Άρον άρον έφυγε ο Ερντογάν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο! Τι αποφασίστηκε για το προσφυγικό

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε και τι θέλει τη Τουρκία από την Ε.Ε. για μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πρέπει να επικαιροποιηθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στην Συρία, και ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να εργασθεί εποικοδομητικά για το θέμα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η χαλάρωση του καθεστώτος της βίζας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ πρέπει να εφαρμοσθούν συμβάλλοντας στην επίλυση του μεταναστευτικού θέματος.

Η Τουρκία θέλει συμφωνία για τη μεταναστευτική κρίση μέχρι τις 26 Μαρτίου. «Εάν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τις 26 Μαρτίου, τότε αυτή θα βρίσκεται στο τραπέζι κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών», είπε ο Τσαβούσογλου. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε., οι δυο πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην συνάντηση των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε την Τουρκία «να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που προέρχονται από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία προβλέπει ότι οι μεταναστεύοντες παραμένουν στην Τουρκία με αντάλλαγμα την χορήγηση ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας.

Η Άγκυρα κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, κυρίως στο επίπεδο της χρηματοδότησης.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία του 2016 πρέπει να επανεξετασθεί υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στην Συρία, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου περί το ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι λόγω των πολεμικών συγκρούσεων Σύροι, συνωστίζονται στα τουρκικά σύνορα.

Ο Ερντογάν ζητεί συστηματικά από τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν οικονομικά το σχέδιό του για την κατασκευή κατοικιών στο Ιντλίμπ για την εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων, εμποδίζοντας την είσοδο νέου προσφυγικού κύματος στο τουρκικό έδαφος.

«Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε με εποικοδομητικό τρόπο, αλλά, αν πρέπει να συντάξουμε έναν οδικό χάρτη, περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ειλικρινής», είπε ο Τσαβούσογλου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις