Κόσμος

Ο Ζελένσκι είναι θετικός στην πρόταση Τραμπ για τις σπάνιες γαίες – «Ας κάνουμε συμφωνία»

Ο Τραμπ σκοπεύει να συναντήσει τον Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

«Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη στο Reuters, αναφορικά με την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για τις σπάνιες γαίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει την Δευτέρα (03/02/2025) πως ήθελε η Ουκρανία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προμηθεύσει τις ΗΠΑ με σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά, σε αντάλλαγμα για την οικονομική υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είχε τονίσει την ανάγκη της Ουκρανίας για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της, ως μέρος οποιασδήποτε διευθέτησης, όμως ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να «χαρίσει» τους πόρους του, αλλά να προσφέρει μια αμοιβαία επωφελή εταιρική σχέση για την από κοινού ανάπτυξή τους:

«Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα. Και θα πρέπει να έχουν αυτή την προτεραιότητα. Θα ήθελα επίσης να μιλήσω για αυτό με τον Πρόεδρο Τραμπ».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης, ότι χιλιάδες βορειοκορεατικά στρατεύματα που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας έχουν επιστρέψει τώρα στον ενεργό αγώνα εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου στο Κουρσκ μετά από μια παύση αρκετών εβδομάδων.

Ο Τραμπ σκοπεύει να συναντήσει τον Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πιθανό να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα. «Θα βρεθούμε μάλλον την επόμενη εβδομάδα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Ερωτηθείς εάν η συνάντηση θα γίνει στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απάντησε πως «δεν πρόκειται να πάω εγώ εκεί» (σ.σ. δηλαδή στο Κίεβο).

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε εξάλλου ότι σκοπεύει να μιλήσει επίσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με απώτερο σκοπό να εξευρεθεί διπλωματική λύση για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε δεσμευτεί πως σε περίπτωση που κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές θα σταματούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία σε διάστημα 24 ωρών, χωρίς ποτέ να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το σχέδιό του.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους ηγέτες. Ωστόσο, το Κρεμλίνο εκτίμησε πως η συγκεκριμένη αναφορά του Ζελένσκι ήταν «κενή νοήματος».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Πούτιν και το «μυστικό παλάτι» των 100 εκατ. λιρών στην κατεχόμενη Κριμαία – Κρυοθάλαμος, ιδιωτικό νοσοκομείο και χρυσά μπάνια
Σύμφωνα με έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, οι εσωτερικοί χώροι ξεπερνούν σε χλιδή άλλα γνωστά παλάτια του Πούτιν - Αποκαλυπτική έρευνα της ομάδας του Αλεξέι Ναβάλνι
Βλαντιμίρ Πούτιν
Politico: ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο λόγω των εντάσεων με την Τουρκία
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι» ότι η Κύπρος θα επιτρέψει η εχθρικότητά της προς την Τουρκία να επηρεάσει τις αμυντικές προτεραιότητες της Ευρώπης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Χάος στα δρομολόγια της Eurostar παραμονές Πρωτοχρονιάς – Ακυρώνονται «μέχρι νεωτέρας» όλα τα δρομολόγια από και προς Λονδίνο
Σύμφωνα με την εταιρεία, υπάρχει βλάβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της σήραγγας της Μάγχης, καθώς και τεχνικό πρόβλημα σε αμαξοστοιχία της Le Shuttle - Δείτε φωτογραφίες
Eurostar train