Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Οι εισβολείς του Καπιτωλίου: Ο γιος δικαστή, ο σύζυγος γιατρού, ο «Σαμάνος» και άλλοι

Οι εισβολείς του Καπιτωλίου: Ο γιος δικαστή, ο σύζυγος γιατρού, ο «Σαμάνος» και άλλοι

Ποιοι είναι τελικά οι άνθρωποι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, «υπογράφοντας» μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ, μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι συνωμοσιολόγοι, είναι μέλη του QAnon ή των Proud Boys, είναι… κάθε καρυδιάς καρύδι.

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον έδωσε στη δημοσιότητα σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν τους ανθρώπους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ύστερα από το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσουν (όπως κι έκαναν για μερικές ώρες) την επικύρωση από το Κογκρέσο της εκλογής Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Click4more Αυτοί είναι οι 4 νεκροί του Καπιτωλίου – Όλοι φανατικοί του Τραμπ και λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας

Είναι φωτογραφίες που δείχνουν τους εισβολείς του Καπιτωλείου να χαμογελούν, να βγάζουν selfies και να σουλατσάρουν στον «ναό» της αμερικανικής δημοκρατίας.

Αυτός ψάχνουν η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσινγκτον, που έδωσε τις φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα και ζητά πληροφορίες από τους πολίτες, αυτός ψάχνει και το FBI, που έφτιαξε και ειδική σελίδα για πληροφορίες, φωτογραφίες ή βίντεο υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ που «μπούκαραν» στο Καπιτώλιο.

Ποιοι είναι

Κάποιοι έγιναν viral, κάποιοι έχουν συλληφθεί και κάποιοι ακόμη αναζητούνται. Συμμετείχαν όχι απλά στην εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά στην εισβολή που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς. Τέσσερις από το πλήθος και έναν αστυνομικό που τον χτύπησαν με πυροσβεστήρα στο κεφάλι.

Οι άνθρωποι που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο είναι ακροδεξιοί,  κάποιοι οπαδοί του QAnon (συνωμοσιολόγοι) και προέρχονται κάποιοι από τη μεσαία τάξη και σχεδόν από κάθε άκρη της χώρας: από την Αριζόνα, το Μίσιγκαν, τη Τζόρτζια, την Πενσιλβάνια, τη Βόρεια Καρολίνα και το Όρεγκον.

Click4more Νέρωνας ο Τραμπ έβλεπε με παρέα το Καπιτώλιο να «καίγεται»

Ο πιο… γνωστός απ’ όλους είναι ο 32χρονος Τζέικ Ανγκέλι, οπαδός των συνωμοσιολόγων του QAnon (σ.σ. σκληροί ακροδεξιοί που πιστεύουν ότι σατανιστές παιδόφιλοι συνωμοτούν κατά του Τραμπ και διοικούν (!) ένα παγκόσμιο κύκλωμα παιδεραστίας), είναι οπαδός του Τραμπ (φυσικά) και είναι ο ημίγυμνος άνδρας με τα πολλά τατουάζ και τα… κέρατα, που έμοιαζε με τον Μπλεκ. Τον αποκαλούν και «Σαμάνο του QAnon». Η «Θέληση για ένα Άρειο Έθνος» είναι ένα από τα τατουάζ του.

Μια από τις πιο viral φωτογραφίες είναι αυτή του χαμογελαστού άνδρα με τον σκούφο, που φεύγει από το Καπιτώλιο «αγκαλιά» με ένα αναλόγιο (της Πελόζι είναι). Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Άνταμ Τζόνσον, απόφοιτος ψυχολογίας που έγινε… μαραγκός στη Φλόριντα. Αλλά είναι πατέρας που μένει στο σπίτι με τα πέντε παιδιά του γιατί η γυναίκα του είναι γιατρός και δουλεύει για να συντηρεί την οικογένεια.

Viral έγινε και ο άνδρας με την προβιά, τη γκλίτσα, μια ασπίδα και το αλεξίσφαιρο γιλέκο της αστυνομίας. Είναι ο Άαρον Μοστόφσκι, γιος του Σλόμο Μοστόφσκι, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Μπρούκλιν.

 

Όσο για τον ηλικιωμένο που φωτογραφήθηκε με τα πόδια πάνω στο γραφείο της Νάνσι Πελόζι; Είναι ένας 60χρονος από το Άρκανσας (που λέει ότι θα κατέβει για κυβερνήτης το 2022), περιγράφει τον εαυτό του ως λευκό εθνικιστή και κοκορεύτηκε όταν βγήκε από το γραφείο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων πως έκατσε στην καρέκλα της, έβαλε τα πόδια του στο γραφείο της και έξυσε τα… καταλαβαίνετε τι είπε… Ο άνδρας αυτός αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητος εργολάβος και είχε πάρει και δάνειο από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης σε όσους επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Άλλος ένας από τους εισβολείς είναι Άντι Γουίλιαμς, πυροσβέστης από τη Φλόριντα. Τον… ταυτοποίησαν από φωτογραφία που ανέβασε μέσα από το Καπιτώλιο και συγκεκριμένα έξω από το γραφείο της Νάνσι Πελόζι, το οποίο ήταν από εκείνα που βανδαλίστηκαν.

Ο Τάιλι Χάνσεν είναι ένας 35χρονος άνδρας που έγινε γνωστός όταν ίδρυσε το Baby Lives Matter, κατά των εκτρώσεων… Αποκαλεί τον εαυτό του «ανεξάρτητο δημοσιογράφο». Συνδέθηκε με όσα έγιναν στο Καπιτώλιο από βίντεο που ανέβασε και δείχνει τις στιγμές μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό της Άσλι Μπάμπιτ.

«Βροχή» οι παραιτήσεις

Όλα αυτά ενώ στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ παραιτούνται το ένα μετά το άλλο. Τελευταία (χρονικά) η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι ΝτεΒός, που τα βρόντηξε μετά τη ντροπή στο Καπιτώλιο

Η ΝτεΒός, η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater, που δεν υπάρχει πια, μέγα υποστηρικτή του Τραμπ, επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου. «Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε τη ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ και δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο ίδιος Μακόνελ χαρακτήρισε «στάση» την εισβολή στο εμβληματικό κτίριο, κρίνοντας ότι «απέτυχε» και παίρνοντας αποστάσεις από τον Τραμπ.

Δημόσια ο Πομπέο στηρίζει

Εκείνος που (φαινομενικά) τουλάχιστον στηρίζει ακόμη τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ο Μάικ Πομπέο, που απάντησε στον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους κι άλλους «εξέχοντες ανθρώπους» που μίλησαν για «μπανανία».

«Αυτή η συκοφαντία αποκαλύπτει τη λαθεμένη κατανόηση του τι είναι μπανανία και της δημοκρατίας στην Αμερική», έγραψε στο twitter ο Πομπέο, ο οποίος δημόσια εμφανίζεται πάντα πιστός στον Τραμο. «Σε μια μπανανία, η βία του όχλου ορίζει την άσκηση της εξουσίας. Στις ΗΠΑ, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης σταματούν τη βία του όχλου, ώστε οι αντιπρόσωποι του λαού να μπορέσουν να ασκήσουν την εξουσία τους», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η ολοκλήρωση της πιστοποίησης των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος, αφού η τάξη αποκαταστάθηκε από τις ηρωικές δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Καπιτώλιο, στις 03:40 σήμερα δείχνει τη δύναμη των αμερικανικών πολιτικών θεσμών», πρόσθεσε.

Παρά το ότι δημόσια ο Πομπέο εμφανίζεται πάντα πιστός στον Τραμπ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ήταν ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που συζήτησαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να παυθεί ο Τραμπ. Ωστόσο το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο να γίνει πραγματικότητα, δεδομένης της εναντίωσης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις