Κόσμος

Οι φονικές πλημμύρες σαρώνουν τη βόρεια Τουρκία – Δεκάδες νεκροί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στη βόρεια Τουρκία, στη δεύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε τη χώρα αυτόν τον μήνα.

Τριάντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Κασταμονή και άλλοι επτά άνθρωποι στη Σινώπη. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Μπαρτίν, σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD).

Σε βίντεο, που κατέγραψαν drones διεθνών ΜΜΕ, αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής στην πληγείσα πόλη Μποζκούρτ, όπου οι ομάδες διάσωσης επιχειρούν στα κτίρια που κατέρρευσαν.

https://www.youtube.com/watch?v=xks2bLgjLCs

«Εργαζόμασταν στο εργαστήριο κλωστοϋφαντουργίας που έχουμε και σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Τότε, αντιληφθήκαμε πως το υδροηλεκτρικό φράγμα είχε υπερχειλίσει. Εγκαταλείψαμε τη βιοτεχνία και τρέξαμε για να σώσουμε τις ζωές μας», περιέγραψε η Εμινέ Ρεντζλέρ, μια 42χρονη εργάτρια από το Μποζκούρτ, στην επαρχία Κασταμονή.

«Το νερό κατέκλυσε σύντομα ολόκληρη το Μποζκούρτ. (…) Τουλάχιστον 60, 70 άνθρωποι γνωρίζω πως αγνοούνται. Οι γείτονές μου, οι συνάδελφοί μου, οι συγγενείς μου. Έχουμε τόσα θύματα», είπε η Ρεντζλέρ.

Σε ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν κατά μήκος της όχθης ενός ποταμού που υπερχείλισε, πιστεύεται που βρίσκονται θαμμένοι 10 άνθρωποι. Οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα θεμέλια και άλλων πολυκατοικιών.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων, θέλοντας απεγνωσμένα να μάθουν νέα, βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση.

plimmiresTourkia

«Είναι πρωτοφανές όλο αυτό. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κινητά τηλέφωνα δεν λειτουργούν… Δεν μπορείς να μάθεις νέα από κανέναν», είπε ο 42χρονος κάτοικος της περιοχής Ιλιάς Καλαμπαλίκ.

«Δεν είχαμε καμία ιδέα εάν τα νερά ανέβαιναν ή όχι, εάν είχαν πλημμυρίσει το κτίριο ή όχι. Απλά περιμέναμε, όπως εδώ. Οι σύζυγοι και τα παιδιά μας είχαν πανικοβληθεί. Μόλις ξημέρωσε, είδαμε αστυνομικούς. Μας πήραν από το κτίριο και μας άφησαν σε ένα πρατήριο καυσίμων».

plimmiresTourkia

Ο 42χρονος περιστοιχιζόταν από άλλους κατοίκους, οι οποίοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο εάν κανείς τους είχε νέα σχετικά με τους αγνοούμενους.

«Τα παιδιά της θείας μου είναι εδώ. Η θεία μου αγνοείται. Ο σύζυγός της αγνοείται. Τα δίδυμα εγγόνια της αγνοούνται. Η σύζυγος του διαχειριστή της πολυκατοικίας μας αγνοείται μαζί με τα δύο παιδιά τους», είπε ο ίδιος στο Reuters.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος στις βόρειες επαρχίες, την ώρα που οι αρχές ανακοίνωναν πως οι πυρκαγιές που κατέκαιγαν για δύο εβδομάδες εκτάσεις στα νότια παράλια είχαν τεθεί υπό έλεγχο.

Περίπου 45 εκατοστά βροχής έπεσαν σε λιγότερες από τρεις ημέρες σε ένα χωριό κοντά στο Μποζκούρτ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χτύπημα σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν, κοντά στην Μπουσέρ όπου βρίσκεται πυρηνικός σταθμός - Προειδοποίηση Αραγτσί για νέα «στρατιωτική επιχείρηση»
Δύο εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πόλη Μπουσέρ και την κοντινή πόλη Τσογκαντάκ στο νότιο Ιράν, τρεις στην πόλη Κοναράκ, καθώς και στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς
Ιράν
Εικόνες καταστροφής από το σπίτι του Χαμενεΐ μετά τις φονικές επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ - Θρήνος στην κηδεία του πρώην Ιρανού ηγέτη
Η ταφή στην πατρίδα του Χαμενεΐ έρχεται μετά από μια εβδομάδα συγκεντρώσεων και τελετών πένθους για τον δολοφονημένο ηγέτη που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Ιράν
Πενθούντες συγκεντρώνονται την ημέρα της ταφής του εκλιπόντος Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ και των ΗΠΑ, στο Μασχάντ
Αυτά είναι τα όπλα που έδωσε ως δώρα ο Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ
Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρομπ Τζέτεν δήλωσαν δημοσίως ότι θα αφήσουν τα πιστόλια τους στην Τουρκία
Lithuanian President's Office 5