Κόσμος

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την κυριαρχία του Παναμά επί της Διώρυγας αν και κάνουν λόγο για «επιρροή της Κίνας»

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον έχει λόγους να ανησυχεί για την παρουσία της Κίνας στον Παναμά

Ο Παναμάς ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την εθνική κυριαρχία του επί της Διώρυγας του Παναμά, παρά τις δηλώσεις Τραμπ από την αρχή της θητείας του στην προεδρία.

Παράλληλα ΗΠΑ και Παναμάς προχώρησαν σε μια σειρά συμφωνιών με τις οποίες θα ενισχύσουν τη στρατιωτική εκπαίδευση Αμερικανών στη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ, στην πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του Πενταγώνου στον Παναμά εδώ και δεκαετίες, είπε ότι θεωρεί τη Διώρυγα ως βασική υποδομή που ο Παναμάς θα πρέπει να τη διασφαλίσει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και όχι με την Κίνα.

«Βοηθάμε να πάρουμε πίσω τη Διώρυγα του Παναμά από την επιρροή της κομμουνιστικής Κίνας», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση του Παναμά έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι η Διώρυγα ελέγχεται από την Κίνα.

Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον έχει λόγους να ανησυχεί για την παρουσία της Κίνας στον Παναμά, επειδή λιμάνια και άλλες υποδομές που ελέγχονται από κινεζικές εταιρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία.

Κατά την επίσκεψη του Χέγκσεθ, οι ΗΠΑ και ο Παναμάς έδωσαν στη δημοσιότητα κοινές ανακοινώσεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας.

Όμως η αγγλόφωνη εκδοχή της συμφωνίας, που δημοσιοποιήθηκε από το Πεντάγωνο, δεν περιλαμβάνει μια πρόταση που υπάρχει στην ισπανόφωνη ανακοίνωση και μιλά για την «κυριαρχία» του Παναμά επί της διώρυγας.

Η πρόταση αυτή αναφέρει: «Επιπλέον, ο υπουργός Χέγκσεθ αναγνώρισε την ηγεσία και την αναφαίρετη κυριαρχία του Παναμά επί της Διώρυγας του Παναμά και των όμορων περιοχών».

Όταν ρωτήθηκε αν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Παναμά, ο Χέγκσεθ απάντησε: «Ασφαλώς καταλαβαίνουμε ότι η Διώρυγα του Παναμά είναι στον Παναμά και η προστασία της παναμέζικης κυριαρχίας από τις κακόβουλες επιρροές είναι σημαντική.

Για αυτό όταν ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι παίρνουμε πίσω τη Διώρυγα του Παναμά από την κινεζική επιρροή αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία των ΗΠΑ με τον Παναμά.

Και είμαστε ευγνώμονες που καλωσόρισαν τις αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος του Παναμά κατόπιν πρόσκλησης για κοινές ασκήσεις».

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Παναμά Φρανκ Αμπρέγο είπε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη μόνιμων στρατιωτικών βάσεων. «Ο υπουργός Χέγκσεθ, στη συνάντηση που είχαμε ιδιωτικά αναγνώρισε την κυριαρχία του Παναμά επί της Διώρυγας», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2