Τετάρτη, 17 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία κιτ μετατροπής βομβών σε «έξυπνες»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία κιτ μετατροπής βομβών σε «έξυπνες»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας με ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα μπορούν να μετατρέπουν απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες σε «έξυπνες». Αυτό αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα της, η Washington Post επικαλούμενη αξιωματούχους της Ουάσινγκτον. 

Ο εξοπλισμός που πρόκειται να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, όπως εξηγεί η WP στην ηλεκτρονική της έκδοση, θα δίνει την δυνατότητα σε απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες να βρίσκουν τον στόχο τους μέσω δορυφόρων, επιτρέποντας πολύ πιο ακριβή πλήγματα εναντίον θέσεων του στρατού της Ρωσίας από αέρος. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν οι απλές, μη κατευθυνόμενες βόμβες θα μετατραπούν σε «έξυπνες». 

Το δημοσίευμα δεν κάνει σαφές πόσα τέτοια κιτ για τη μετατροπή βομβών σε JDAMs («Joint Direct Attack Munitions») εννοεί να στείλει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ούτε εάν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για αυτό. Η ραχοκοκκαλιά της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας αποτελείται από πεπαλαιωμένα μαχητικά σοβιετικού σχεδιασμού και το Πεντάγωνο γενικά αναζητεί τρόπους να αναβαθμιστούν μάλλον, παρά να σταλούν νέα, δυτικά αεροσκάφη, που θα προϋπέθεταν μακρόχρονη εκπαίδευση των χειριστών και των συντηρητών τους, σημειώνει η Washington Post.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις