Κόσμος

Οι ρώσοι “γλεντάνε” το ΝΑΤΟ: «Μπράβο, αποκτήσατε κι εσείς S-400»

Μια ημέρα μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την πώληση των S-400 στην Τουρκία, η Ρωσία τρολάρει την Δύση και κυρίως το ΝΑΤΟ μέσω των ΜΜΕ.

«Στους S-400 triumph είπαν: ΝΑΤΟ» . Με τον υπαινικτικό αυτό τίτλο η έγκυρη ρωσική εφημερίδα Kommersant αναφέρεται στις συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Μόσχας και ‘Αγκυρας για την πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Triumph.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προϋποθέτει ότι θα παραδοθούν στους Τούρκους τέσσερεις συστοιχίες των S-400, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χαρακτηρίζει μάλιστα το συμβόλαιο ως ένα από τα μεγαλύτερα και αναφέρει ότι σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν με επιτυχία, η Τουρκία θα γίνει η τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά την Ρωσία και την Κίνα) που θα έχει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία θα είναι η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που σύναψε με την Ρωσία μια τόσο μεγάλη συμφωνία.

Η ρωσο-τουρκική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα είχε αρχίσει στο επίπεδο των συμφωνών που αφορούσαν την τεχνική εξυπηρέτηση του στρατιωτικού εξοπλισμού, που είχε αποκτήσει τη Τουρκία την δεκαετία του 1990 και την παροχή ανταλλακτικών.

Την συμφωνία για τους S-400 έκλεισαν Πούτιν και Ερντογάν

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, γράφει η ρωσική εφημερίδα, λένε ότι η συμφωνία υπήρξε αποτέλεσμα «πολιτικής συμφωνίας σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν».

Τα ανοικτά θέματα και η γκρίνια στην Ρωσία

Ωστόσο η εφημερίδα Kommersant επισημαίνει ότι η συμφωνία αφήνει μερικά ζητήματα ανοιχτά.

Πρώτον, στο σχετικό συμβόλαιο η τουρκική πλευρά δεν αναφέρει την εκχώρηση δανείου για την απόκτηση των οπλικών συστημάτων, και αυτή είναι μια πτυχή θα πρέπει να συμφωνηθεί ξεχωριστά.

Δεύτερον, η Τουρκία υπολογίζει να αναπτύξει την παραγωγή των S-400 στο έδαφος της (και μάλιστα με υψηλού επιπέδου τοπικές προσαρμογές).

Η παράμετρος αυτή όπως φαίνεται έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, αφού όπως γράφει η εφημερίδα «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είναι αντίθετες σε μια τέτοια προοπτική καθώς θεωρούν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ να έχει πρόσβαση στις τεχνολογίες αυτές».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Φρένο» από τη Νορβηγία στα σενάρια «μεταβίβασης» του Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ: «Η απόφαση είναι οριστική»
«Μόλις ανακοινωθεί ένα βραβείο Νόμπελ, δεν μπορεί να ανακληθεί, να μοιραστεί ή να μεταβιβαστεί σε άλλους» ανακοίνωσαν η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ
Νόμπελ Ειρήνης
Ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά παραδέχτηκε ότι μια πόρτα ήταν κλειδωμένη - Πολλά θύματα πέθαναν στην προσπάθειά τους να την ανοίξουν
Ο Ζακ Μορέτι ισχυρίζεται τώρα ότι δεν γνωρίζει γιατί η πόρτα εξυπηρέτησης ήταν εξαρχής κλειδωμένη, ενώ το προσωπικό του μπαρ αναφέρει ότι η είσοδος τους από την συγκεκριμένη έξοδο κινδύνου «απαγορευόταν»
Μια γυναίκα ανάβει ένα κερί σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο έξω από το μπαρ «Le Constellation», μετά από μια θανατηφόρα πυρκαγιά και έκρηξη κατά τη διάρκεια ενός πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο Crans-Montana στη νοτιοδυτική Ελβετία
Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ινδονησία
Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 77 χιλιομέτρων, ενώ το επίκεντρο σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος Ταλάουν
Σεισμός