Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ολική έκλειψη Σελήνης: Κορυφώθηκε το «ματωμένο φεγγάρι» του Μαΐου – Δείτε το βίντεο της NASA 

Ολική έκλειψη Σελήνης: Κορυφώθηκε το «ματωμένο φεγγάρι» του Μαΐου – Δείτε το βίντεο της NASA 

Ολική έκλειψη της Σελήνης σημειώθηκε τα ξημερώματα της 16ης Μαΐου και το «ματωμένο φεγγάρι» κορυφώθηκε στις 07:30 ώρα Ελλάδος. Η σελήνη, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, πέρασε στη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να είναι ορατό στον ουρανό ένα κοκκινωπό φεγγάρι.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης ήταν ορατή από περιοχές της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού. Επίσης, σημειώθηκε και μια δακτυλιοειδής έκλειψη η οποία ήταν ορατή από τη Νέα Ζηλανδία, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στην Ελλάδα το «ματωμένο φεγγάρι» κορυφώθηκε στις 07:30 (τοπική ώρα). Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις του 2022 και για αυτή η NASA έκανε live εκπομπή στις 04:32 το πρωί.

Δείτε το βίντεο από το live της NASA:

Η επόμενη ολική έκλειψη σελήνης θα σημειωθεί στις 8 Νοεμβρίου 2022 και θα είναι εν μέρει ορατή από την Ασία, την Αυστραλία, τη Βόρεια Αμερική, τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης, την Αρκτική και το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής.

Οι σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν το φεγγάρι περνά ακριβώς πίσω από την Γη στη σκιά της. Δεδομένου ότι η Γη και η Σελήνη έχουν ελαφρώς κεκλιμένες τροχιές μεταξύ τους, αυτό συμβαίνει γενικά μερικές φορές το χρόνο, όταν οι κλίσεις της τροχιάς ευθυγραμμίζονται. Ανάλογα με τον τρόπο που συμβαίνει αυτό, σημειώνεται μερική, ολική ή δακτυλιοειδής έκλειψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, η οποία απαιτεί πιστοποιημένα γυαλιά, η έκλειψη της σελήνης είναι ένα ασφαλές γεγονός. Επίσης, σε αντίθεση με μια ηλιακή έκλειψη, η φάση ολικότητας διαρκεί πολύ περισσότερο από λίγα μόνο λεπτά.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις