Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ολοταχώς για το Elysee ο Φιγιόν! “Βλέπουν” θρίαμβο επί της Λε Πεν

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Πλώρη για το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων (σ.σ. έδρα του προέδρου της Γαλλίας) έχει βάλει ο Φρανσουά Φιγιιόν. Μετά τον θρίαμβό του επί του Αλαίν Ζιπέ, ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές. Και εκεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αντιμετωπίσει (και θα νικήσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.

Με καταμετρημένες τις ψήφους στα 4/5 των εκλογικών τμημάτων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο της Δεξιάς, ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα δια… περιπάτου, συγκεντρώνονταν πάνω από 67% και αφήνοντας εκτός προεδρικής κούρσας τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αλαίν Ζιπέ.

«Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του αφού ο Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

Λάτρης των αγωνιστικών αυτοκινήτων που ζει σε έναν πύργο στο Λουάρ, ο Φρανσουά Φιγιόν υπόσχεται να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία

«Συγχαίρω τον Φρανσουά Φιγιόν. Στόχος η νίκη τον επόμενο χρόνο», είπε ο Ζιπέ παραδεχόμενος την ήττα του. Και τώρα, όλοι πιστεύουν πως οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα είναι υπόθεση της συντηρητικής δεξιάς (Φιγιόν) και της ακροδεξιάς (Λε Πεν).

Όλοι πιστεύουν πως αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου του 2017 θα είναι ο Φιγιόν και η Μαρίν Λε Πεν. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώτος θα επικρατήσει της δεύτερης.

Δημοσκόπηση του Harris Interactive, η οποία διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα του κόμματός του, αναφέρει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα επικρατούσε της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 67% των ψήφων έναντι 33% για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Στον πρώτο γύρο ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (αν τελικά είναι υποψήφιος) θα εξασφάλιζε μόλις το 9% των ψήφων. Στην περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθετε υποψηφιότητα, θα λάμβανε επίσης το 9% των ψήφων. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 13% έως 14% των ψήφων. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα εξασφάλιζε ποσοστό μεταξύ 13-15% των ψήφων. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Κυριακή, μέσω διαδικτύου και συμμετείχαν 6.093 άνθρωποι.

Τι θα κάνει ο Ολάντ;

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και τίθεται το ερώτημα εάν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται, θα αποφασίσει τελικά να θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα στις προκριματικές του Ιανουαρίου, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησής του Μανουέλ Βαλς εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ούτε ο νυν πρόεδρος ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος της Αριστεράς θα καταφέρουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον επόμενο Μάιο με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μονομαχία του Φιγιόν με την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν.

Αλλά από τη στιγμή που οι δημοσκόποι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και των Αμερικανών να εκλέξουν ως πρόεδρό τους τον Ντόναλντ Τραμπ, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Και στην περίπτωση του Φρανσουά Φιγιόν οι ειδικοί έκαναν λάθος: στις δημοσκοπήσεις ο 62χρονος πολιτικός βρισκόταν σε μειονεκτική θέση έναντι των δύο αντιπάλων του, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, στον πρώτο γύρο των προκριματικών της περασμένης εβδομάδας, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου υπήρξε πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2012, και οδήγησε τον Ζιπέ στη δεύτερη θέση.

Οι προκριματικές των Σοσιαλιστών αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2017 και ο Φρανσουά Ολάντ έχει στην διάθεσή του δύο εβδομάδες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος με στόχο μια νέα θητεία στον προεδρικό θώκο.

Όπως σημειώνει πάντως το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η νίκη στις προκριματικές εκλογές του Φιγιόν και η σκληροπυρηνική οικονομική του πλατφόρμα δίνουν στον 62χρονο Ολάντ έναν στόχο προκειμένου να επιτεθεί και θα μπορούσαν να τον πείσουν να θέσει υποψηφιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε