Κόσμος

Όπου φύγει φύγει! 136 Τούρκοι ζητούν άσυλο στη Γερμανία

Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά συνολικά 136 Τούρκοι πολίτες που είναι κάτοχοι διπλωματικού διαβατηρίου "έχουν καταθέσει αίτημα χορήγησης ασύλου" στη Γερμανία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση.

“Η κυβέρνηση δεν διαθέτει λεπτομερή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών, των δημόσιων υπαλλήλων, των διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους (…) ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζει ότι (συνολικά) 136 άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τουρκικά διπλωματικά διαβατήρια έχουν καταθέσει αίτημα για άσυλο”, αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση σε γραπτή απάντηση που έδωσε σε ερώτημα που της υπέβαλε ένας οικολόγος βουλευτής.

Τα αιτήματα αυτά για τη χορήγηση ασύλου κατατέθηκαν όλα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου στην Τουρκία, έπειτα από την οποία η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε μια ευρεία επιχείρηση εκκαθαρίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, από αυτόν της παιδείας ως αυτόν των μέσων μαζικής ενημέρωσης και από αυτόν του στρατού ως αυτόν της δικαιοσύνης.

Τον Ιανουάριο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας άσκησε πιέσεις στο Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα χορήγησης ασύλου που είχαν καταθέσει περίπου 40 τούρκοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ζητεί επίσης από το Βερολίνο να εκδώσει φερόμενους πραξικοπηματίες που κατηγορεί ότι βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία.

Γενικότερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου στην Τουρκία, ο αριθμός των αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου που κατατέθηκαν από Τούρκους στη Γερμανία αυξήθηκε άμεσα, περνώντας από τις 1.700 το 2015 στις 5.700 το 2016.

Η κατάσταση αυτή δηλητηριάζει τις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας εδώ και μήνες, σε τέτοιο βαθμό που η τουρκική κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τη Γερμανία ότι φιλοξενεί “τρομοκράτες”, ενώ το Βερολίνο επέκρινε το εύρος των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που γίνονται στην Τουρκία.

Πολλές άλλες υποθέσεις έχουν επίσης οξύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από το 2016, ιδιαίτερα η ψηφοφορία των Γερμανών βουλευτών με την οποία αναγνώρισαν ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η Τουρκία παραμένει ωστόσο ένας απαράμιλλος εταίρος στα μάτια της Γερμανίας, με τον ρόλο της Άγκυρας να είναι ζωτικής σημασίας για να ανακοπεί η ροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει εξάλλου την πιο σημαντική τουρκική διασπορά στον κόσμο, που ανέρχεται σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους και το Βερολίνο φοβάται μια εξαγωγή στο γερμανικό έδαφος των συγκρούσεων που υπάρχουν στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες