Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Οργή Τραμπ κατά Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα!

Οργή Τραμπ κατά Ερντογάν για τον Αμερικανό πάστορα!

– Οργισμένο tweet από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά της Τουρκίας και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!
– Αφορμή η απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να μην αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον
– Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά από τον Τούρκο ομόλογό του «να κάνει» κάτι για να αποφυλακιστεί ο πάστορας
– Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία από τη 01:00 τα ξημερώματα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα… νταηλίκια του φαίνεται πως εξόργισαν τον Ντόναλντ Τραμπ, μόλις λίγες μέρες μετά το καλό κλίμα ανάμεσα στους δυο ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και τη 15λεπτη τηλεφωνική του επικοινωνία λίγες μέρες αργότερα.

Για άλλη μια φορά, όπως και στην υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις 2 Μαρτίου στις φυλακές της Αδριανούπολης, έτσι και στην υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον ο Ερντογάν θέλει παζάρια. Στην περίπτωση του Μπράνσον, το αντάλλαγμα έχει όνομα και επώνυμο: Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο άνθρωπος τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Και ο πρόεδρος της Τουρκίας κάνει τα πάντα για να πιέζει ώστε να εκδοθεί στην Τουρκία.

Την Τετάρτη (18.07.2018) τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον που κατηγορείται για τρομοκρατική δράση και κατασκοπεία… Ο Μπράνσον κρατείται στις τουρκικές φυλακές από τον Οκτώβριο του 2016…

Οργισμένο tweet Τραμπ κατά Ερντογάν

Η είδηση πως ο Άντριου Μπράνσον όχι μόνο δεν θα αφεθεί ελεύθερος αλλά θα δικαστεί για τρομοκρατία και κατασκοπεία (με κίνδυνο αν καταδικαστεί να φυλακιστεί για πολλά χρόνια) εξόργισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δημόσια παρέμβαση υπέρ του Μπράνσον. Αυτή τη φορά, πάντως, στο tweet του δεν έκρυψε την οργή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε από τον ίδιο τον Ερντογάν να παρέμβει για να αποφυλακιστεί ο Άντριου Μπράνσον. Χαρακτήρισε την παράταση της κράτησής του «απόλυτη ντροπή».

«Απόλυτη ντροπή το ότι η Τουρκία δεν θα αποφυλακίσει τον σεβάσμιο Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον. Κρατείται όμηρος για πάρα πολύ καιρό. Ο Ερντογάν θα πρέπει να κάνει κάτι για να απελευθερωθεί αυτός ο υπέροχος χριστιανός σύζυγος και πατέρας. Δεν έκανε τίποτα κακό, κι η οικογένειά του τον χρειάζεται!», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπόθεση Μπράνσον

Ο Άντριου Μπράνσον, πάστορας από την Βόρεια Καρολίνα που έχει ζήσει στην Τουρκία επί δύο δεκαετίες κατηγορείται ότι υποστήριξε την οργάνωση που η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους Κούρδους του PKK.

Η επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου στην δίκη του πάστορα είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον

Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία

Όλα αυτά ενώ από τη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (19.07.2018) ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του ’16. Μια κατάσταση που έδωσε στον Ερντογάν τη δυνατότητα να εξαπολύσει άνευ προηγουμένου πογκρόμ κατά όσων θεωρεί αντιπάλους του. Μια σειρά εκκαθαρίσεων σε θεσμούς, πολιτικούς αντιπάλους, πολίτες και μέσα ενημέρωσης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00, αφού η κυβέρνηση απλά δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.

Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους, πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού τάγματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα σταματήσει να κυνηγά όσους θεωρεί «εχθρούς». Κατά την ορκωμοσία του, πριν από μερικές μέρες, ανακοίνωσε πως θα εισηγηθεί έναν δρακόντειο «αντιτρομοκρατικό» νόμο.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις