Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία – CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν δεν είναι σαφείς, συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα

Ουκρανία – CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν δεν είναι σαφείς, συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα

Την άποψή του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και τη στάση της Ρωσία διατύπωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο ίδιος σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις του  προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έναντι της Ουκρανίας δεν είναι σαφείς, δεν θα υποτιμούσε την «όρεξη» του ενοίκου του Κρεμλίνου για την ανάληψη «ρίσκου».

«Αυτό το οποίο γνωρίζουμε είναι ότι τοποθετεί τον στρατό της Ρωσίας και τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να δράσουν με πολύ σαρωτικό τρόπο», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπερνς της CIA για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Ρωσία απορρίπτει τις δυτικές κατηγορίες πως ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, λέει πως θα μετακινεί τις ένοπλες δυνάμεις της στην επικράτειά της όπως θεωρεί εκείνη και τονίζει πως δεν απειλεί κανέναν. Κατηγορεί με τη σειρά της τη Δύση πως επιδίδεται τελευταία σε σειρά «προκλήσεων».

Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας κατέρρευσαν το 2014, αφού η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, που το Κίεβο αξιώνει να επιστραφεί. Στον πόλεμο που ξέσπασε λίγο καιρό αργότερα ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί κάπου 14.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Αφότου άρχισε να εκτυλίσσεται αυτή – που το Κίεβο και οι υποστηρικτές του στη Δύση αποκαλούν – η νέα κρίση, η Μόσχα αξίωσε να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις πως το NATO δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή της Ουκρανίας ως πλήρους κράτους μέλους του και δεν θα αναπτύξει εκεί πυραύλους και άλλο στρατιωτικό υλικό απειλώντας την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία στο πλευρό της Ουκρανίας

Ενόψει των «εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία» οι ηγέτες της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου «εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους η εθνική κυριαρχία» της δεύτερης να «γίνει σεβαστή», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα.

Ενώ η Ρωσία κατηγορείται από τη Δύση πως προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στη γειτονική της χώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν και οι υπόλοιποι τέσσερις αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν επίσης «τη δέσμευσή τους να δράσουν» για να προασπίσουν «την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», προστίθεται στο κείμενο έπειτα από τηλεδιάσκεψη των πέντε ηγετών.

Πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ, χαρακτήρισαν αναγκαίο η Ρωσία να δεσμευθεί εκ νέου να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στο πλαίσιο της λεγόμενης διάταξης «της Νορμανδίας», δηλαδή με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο διπλωματικός συντονισμός των δυτικών καταγράφεται την παραμονή της πολυαναμενόμενης βιντεοδιάσκεψης του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν και μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου πως είναι έτοιμος να αντιδράσει εναντίον της Μόσχας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ, πέραν της επιβολής περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων, είναι έτοιμες να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Ευρώπη εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, τόνισε αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν.

Ένδειξη της κορύφωσης της έντασης με τη Μόσχα χαρακτηρίστηκε το ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πήγε χθες στη γραμμή του μετώπου του στρατού με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας του.

«Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση στις αρχές του 2022»

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε την Παρασκευή μιλώντας στην εφημερίδα Washington Post ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για εξαπολύσει στις αρχές του 2022 επίθεση με τη συμμετοχή ως και 175.000 μελών των ενόπλων της δυνάμεων.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες των δυτικών χωρών, που κατηγορεί με τη σειρά της πως πολλαπλασιάζουν τις «προκλήσεις».

Στα μέσα Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο Πούτιν, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε τη «βούλησή του να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αντιδρώντας στην ανάπτυξη ισχυρών ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις